Konu Başlıkları
- 1 Yurtdışındayken Whatsapp Kullanmak
- 2 Chatsim Nedir?
- 3 Chatsim Ücretleri
- 4 Whatsapp’tan Yurtdışında Arama Yapmak
- 5 Yurtdışında Whatsapp Ücretli mi?
- 6 Chatsim Avantajları
- 7 Chatsim Dezavantajları
- 8 Chatsim Nasıl Satın Alınır?
- 9 Chatsim’in Kullanılabildiği Ülkeler:
- 10 Chatsim’de 1. Bölge olarak geçen, medya kullanımının uygun olduğu ülkeler:
Yurtdışında olduğunuz zamanlarda ailenizle ya da başkalarıyla nasıl iletişim kuracağınız büyük bir soru işareti getirebilir kafanıza. İşte bu yazıda yurtdışında telefon kullanımını azaltacak ve sizi büyük bir yükten kurtaracak bir sistem olan Chatsim’in Yurtdışındayken Whatsapp Kullanmak konusunda size nasıl faydalar sağladığını anlattık.
Yurtdışındayken Whatsapp Kullanmak
Yurtdışındayken Whatsapp Kullanmak aslında çok zor bir şey değil. Lâkin özellikle Türkiye’de çoğu kişinin bilmediği bir şeyden bahsetmek istiyorum sizlere. Rotavrupa’yı açmadan önce diğer blog ve sitelerde gezinirken hep akla mantığa çok uygun olmayan öneriler görüyordum. Masa başında yazıldığı çok belli olan bu yazılar maalesef birçok insanı da zor durumda bırakıyor. Bu yüzden bu yazı kendi kullandığım ve tavsiye ettiğim mesajlaşma sistemini kullanabilmek için gereken sim kart üzerine.
Rotavrupa’ya mail ile gelen sorularda (aslında herkes yorum yazsa, başkaları da cevap gelmeden hemen aradığı soruyu bulabilse değil mi?) “yurtdışında hangi paketi kullanıyorsun?”, “hangi operatör yurtdışında iyi?” gibi sorular vardı, ben de siteye eklemeyi unuttuğum bu sistemi kaleme alma ihtiyacı hissettim. Yurtdışındayken (neredeyse tüm dünyada geçerli) kullanabileceğiniz bu sistem benim de kullandığım Chatsim (eski adı whatsim idi). Nasıl çalıştığına ve fiyatlarına, dikkat edilmesi gerekenlere hızlıca göz atalım.
Chatsim Nedir?
Chatsim, size seyahat halindeyken whatsapp kullanmanıza olanak sağlayan bir sim karttır. Aslında sadece Whatsapp değil, Facebook Messenger, Wechat ve Line gibi mesajlaşma uygulamalarını yurtdışındayken sınırsız kullanabiliyorsunuz. Ama sadece mesaj ve emoji olarak adlandırılan görüntülü ifadeleri göndermek gibi. Bu uygulamalar üzerinden arama, fotoğraf gönderme gibi şeyler ekstra ücret karşılığında oluyor.
Yurtdışında whatsapp’a ne gerek var? Gözüyle bakılsa da eğer Couchsurfing kullanıyorsanız insanlarla haberleşmeniz gerekiyor. Bir sms dâhi atsanız bu yaklaşık 1 TL’ye mal oluyor. Ya da arkadaş edindiğinizde onlarla iletişim kurabilmek bu sistem ile gayet kolay. 2 seyahatte bol bol kendini amorti ediyor, tecrübe ile sabit.
Kendi operatörlerinizden (Türk Telekom, Türkcell, Vodafone) yurtdışı paketi de almak bir seçenek ama dalgınlığınıza gelirse ya da sadece Whatsapp kullanıyor olsanız bile Whatsapp’ta otomatik indirmeyi kapatmadıysanız geçmiş olsun. Aldığınız çok sınırlı mega baytlar uçar gider.
Kullanımı da çok basit. Sadece size gelen simkartı takıp kullanıyorsunuz. Whatsapp’ta “numaranız değişti” diye uyarı gelecektir. Bu ekranda “numaramı sakla +90 (541) 64…..” yazısına tıklayın.
Chatsim Ücretleri
Chatsim’de ilk kez sipariş verdiğiniz zaman sizden sim kart ücreti olarak 38 TL ve ilk yıl kullanım bedeli olan 38 TL olmak üzere 76 TL ve 24 TL de posta ücreti olarak toplam 100 TL (30,64 Euro) ödeniyor. Ama ikinci sene kullanmak istediğinizde sadece 38 TL kullanım ücreti ödüyorsunuz yıllık. Sim kartın herhangi bir zaman aşımı, son kullanma tarihi vb. gibi şeyler yok. Mesela şimdi aldığınızı var sayarsak, yani Mayıs 2016’da. Mayıs 2017’ye kadar ekstra bir ücret ödemeyeceksiniz. Sonrasında da diyelim Ocak 2018’de tekrar kullanmaya karar verdiniz, Chatsim’in web sitesine giriyorsunuz ve 1 yıllık ücret olan 38 TL’yi ödeyip Ocak 2019’a kadar kullanıyorsunuz. Arama yapmak isterseniz de ekstra kredi satın almalısınız. Bunun da detayını aşağıda verdik.
Whatsapp’tan Yurtdışında Arama Yapmak
Yurtdışındayken whatsapp’tan arama yapmanın kabataslak bir hesabını yapacak olursak;
Avrupa ülkelerinde olduğunuzu var sayalım. Bir dakikalık Whatsapp görüşmesi yaklaşık 0.5 MB veri harcar (Kaynak: https://www.chatsim.com/support) Chatsim sisteminde 0.5 MB 25 kredi olarak hesaplanır. 2000 Kredinin satış fiyatı ise 10 Euro. Basit bir matematik hesapla: (25/2000)*10=0,125 Euro, yani bir dakikalık bir Whatsapp görüşmesi yaklaşık 0,125 Euro (41 Kuruş) gibi bir şeye mal oluyor. Aslında bu iyi bir rakam. Çünkü yurtdışında bir arama yapmaya kalktığınızda eğer yurtdışı paketiniz yoksa 4 TL ile 6 TL arasında ücretler veriliyor. Açıkçası ben hiç ekstra paket almadım ama eğer ailenizle ya da başkalarıyla görüşmek isterseniz alabilirsiniz.
Yurtdışında Whatsapp Ücretli mi?
Eğer Chatsim satın almak istemiyorsanız bu soru da aklınıza gelebilir. Yurtdışında whatsapp kullanmak ücretsiz. İhtiyacınız olan sadece bir internet bağlantısı. Ama bu internet bağlantısını kablosuz ağ (wifi) üzerinden yapmalısınız. Telefonunuzun hücresel bağlantı (hücresel ağ) kullanımını açarsanız ücret ödersiniz.
Chatsim Avantajları
- Whatsapp kullanımı sadece wifi ağına bağlı kalmıyorsunuz
- Yılda 10-15 gün yurtdışında geçiriliyorsa fiyatını amorti edebilir (şahsi görüşüm)
- Açılış ücretinin bir defa alınması
- Sim kartın son kullanma tarihi olmaması
- Ekstra ücret çıkma ihtimalinin olmaması
Chatsim Dezavantajları
- Medya kredilerinin (fotoğraf ve arama yapmak için) belli ülkelerde çok fazla olması. Ama Avrupa’da bu oran gayet iyi.
- Kargo ücreti
Chatsim Nasıl Satın Alınır?
Aşağıdaki butona tıklayıp Chatsim’in sitesine gidebilir basitçe satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ben satın aldığımda yaklaşık 8 günde gelmişti (İstanbul’a).
Chatsim’in Kullanılabildiği Ülkeler:
Afrika’da
Burkina Faso, Çad, Kongo Dem. Cumhuriyet, Mısır, Fransız Guyanası, Gabon, Gana, Gine, Kenya, Malavi, Mali, Fas, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Güney Afrika, Tanzanya, Uganda.
Amerika Kıtasında:
Anguilla, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Aruba, Barbados, Bermuda, Bolivya, Brezilya, İngiliz Virgin Adaları, Kanada, Cayman Adaları, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Grenada, Guadalupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, La Desirade, Les Saintes, Marie-Galante, Martinik, Meksika, Montserrat, Hollanda Antilleri, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Riko, St Martin, Barts, St. Kitts & Nevis, Saint Lucia, St. Martin, St.Vincent / Grenada, Surinam, Trinidad & Tobago, Türk ve Caicos Isl., Uruguay, ABD, Venezuela.
Asya Kıtası’nda:
Afganistan, Ermenistan, Azerbaycan, Bangladeş, Brunei, Çin, Gürcistan, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, İsrail, Japonya, Kazakistan, Kore (Güney), Kuveyt, Kırgızistan, Laos, Makao, Malezya, Nepal, Umman, Pakistan, Filipinler, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, Tayvan, Tacikistan, Tayland, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan.
Avrupa’da:
Avusturya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Czech.Rep., Danimarka, Estonya, Faroe Adaları, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, Man, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya Adası, Lüksemburg, Malta, Moldova, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Ukrayna, Birleşik Krallık.
Okyanusya’da:
Avustralya, Avustralya, Fiji, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga, Vanuatu.
Chatsim’de 1. Bölge olarak geçen, medya kullanımının uygun olduğu ülkeler:
Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çin, Kolombiya, Kosta Rika, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, El Salvador, Estonya, Faroe Adaları, Finlandiya, Fransa, Almanya, Cebelitarık, Yunanistan, Grönland, Guadeloupe, Guatemala, Honduras, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malezya, Malta, Monako, Hollanda, Nikaragua, Norveç, Panama, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Romanya, Rusya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, Uruguay, Vatikan.
Yurtdışına çıkmadan önce mi alınması gerekiyor? Italya’da nereden alabilirim?
Evet, yurtdışında bulmanız kolay olmayabilir.
Türkiye’den temin edebilirsiniz.
teşekkürler.