Daha önce de yurtdışında para çekme ile ilgili bir rehberi yurtdışında kredi kartı kullanımı yazısının içine sıkıştırmıştım ama bunu biraz daha detaylı anlatmam gerektiğini düşündüm ve çok detaylı bir şekilde yurtdışında para çekme yazısını sizler için hazırladım ve sürekli güncelliyorum.

Yurtdışında Para Çekme

Yurtdışında Para Çekme

Yurtdışında para çekme konusunu İş Bankası, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Garanti ve TEB gibi Türkiye’nin önemli bankalarının uygulamaları ile detaylıca anlatacağım. Yazıya başlamadan önce şuna dikkat çekmek istiyorum; burada anlatılanlar yurtdışında kredi kartı ile para çekme durumunu değil, genellikle banka hesabından para çekmeyi kapsıyor.

Yurtdışında Para Çekme

Bazı basit maddelerle yazıya başlayalım,

  • Sahip olduğunuz Visa, Visa Electron, Maestro, Mastercard ya da Mastercard Debit ile tüm dünyada para çekebilirsiniz
  • Yurtdışında atm’den para çekmek Türkiye’deki ile aynıdır. Kartınızı takarsınız ve kartınızın yabancı olduğunu anladığı için dil seçenekleri sunar.
  • Yurtdışında atm’den para çekmek için kartınızın ana hesabında para olması gerekir. Bu ana hesap da Türk Lirası‘dır.  Yani, yurtdışında para çekmek için ayrıca Euro ya da Dolar hesabı açmanıza gerek yok. TL hesabınızdan para çekilir, banka gerekli dönüşümleri yapar. 
  • Yurtdışında atm’lerden sadece para çekebilir ya da hesap bakiyenizi sorgulayabilirsiniz. Ve hesap bakiyesi sorgulamak da ücretlidir! Ülkesine göre değişmekle beraber düz hesap tahmini 0.5 Euro diyebiliriz.

Bankaların Yurtdışında Para Çekme Komisyon Miktarları

Sık sık güncellediğim bu listede hangi banka yurtdışında atm kullanımı için ne kadar komisyon alıyor onu görebilirsiniz.

 ÖNEMLİ: MÜMKÜN OLDUĞUNCA TÜRKİYE’DEKİ MESAİ SAATLERİNİ BAZ ALARAK PARA ÇEKME İŞLEMİ YAPIN. AKSİ HALDE ÇOK YÜKSEK KUR FARKINA MARUZ KALABİLİRSİNİZ.  

Denizbank: %1 ve en az 6 TL (yani, 10 TL çekseniz de 600 TL çekseniz de 6 TL komisyon alır)

HSBC: Sabit 5,50 TL

ING Bank: %1,25 (minimum 7 TL)

İş Bankası: 2.8 Dolar+%1.4 komisyon alır.

Teb: Sabit 3 Dolar (64 ülkede komisyonsuz para çekiliyor. Ben de Cepteteb olarak bunu kullanıyorum). Bu konuyu yurtdışında kredi kartı kullanımı yazısında ekran görüntüleriyle beraber çok detaylı anlattım.

QNB Finansbank (Enpara dâhil): İşlem başına 3,15 Dolar

Vakıfbank: 2.25 Dolar (her işlem başına, sabit)

Yapıkredi: Sabit 3 Dolar ve 16 ülkede para komisyonsuz para çekiliyor. Daha detaylı bilgi.

Ziraat Bankası: %1+3.50 TL komisyon

Bankaların komisyonları değişebiliyor, her ne kadar bu yazıyı sürekli güncel tutsam da aradaki sürede değişmiş olabilir. Lütfen bankanızdan da teyit edin.

Yurtdışında Kredi Kartından Para Çekme

Yazıda da belirttiğim gibi yurtdışında kredi kartından para çekme (nakit avans) çok külfetli bir şeydir. Bunun için de örnek olarak İş Bankası’nın komisyonunu göstereceğim.

  • Yurtdışında kredi kartınızdan para çektiğinizde minimum 8 Dolar komisyon ödüyorsunuz.
  • Bunun yanında yüzde 3,50 komisyon ödemeli ve baz ücret olarak 3,50 Dolar da ödemelisiniz. Yani; yurtdışında 200 TL karşılığı döviz çektiniz, 3,50 Dolar + 7 TL ücret ödüyorsunuz.

Diğer tüm bankalar (Ziraat, Garanti, Vakıfbank, Halk Bankası) da hep bu düzeyde.