Uçağa binp rötar yaşamayan varsa kesinlikle dünyadaki en şanslı insandır! Uçaklar yüzlerce nedenden dolayı rötar yapabilir ve uçak uçuş rötar yaparsa yolcu hakları devreye girer! İşte bu yazıda size uçuş rötarında tazminattan uçak rötar yaparsa ne olur sorusuna kadar her şeyi açıklamaya çalıştık. Yine de anlaşılmayan noktalar varsa yorum olarak ya da Facebook‘tan mesaj olarak bize sorabilirsiniz. Facebook sayfamızda ortalama yanıt süresi sadece 2 dakika!

Uçak Uçuş Rötar Yaparsa Yolcu Hakları

Uçak Uçuş Rötar Yaparsa Yolcu Hakları

Uçak-Uçuş Rötar Yaparsa Yolcu Hakları

Uçak Uçuş Rötar Yaparsa Yolcu Hakları zor bir şey olarak görünse de haklarınızı bilmeniz sizlere çok fayda sağlayacaktır. Bu yüzden bu yazıyı okuyarak harcayacağınız 3-4 dakika sizlere belki de yüzlerce Euro uçuş tazminatı kazandırabilir. Uçuşlarda rötar yolcuların en çok başına gelen durumlardan bir tanesidir ve havacılık otoriteleri bu durumlarda yolcunun sahip olduğu haklarını belirlemiştir.

Öncelikle şunu belirtelim: tazminat ve diğer haklar için uçuşunuzun en az iki saat rötar yapması gerekiyor. Bu süre uçuşun mesafesine bağlı olarak değişmektedir. Bu bilgiler için lütfen aşağıdaki tabloyu inceleyin.

Yine belirtelim: haklarınız olmasına rağmen havayolu şirketleri maliyeti kısmak açısından çoğu zaman dolambaçlı yolları seçerek hakkınızı vermek konusunda zorluk çıkartabilirler. Ama muhakkak haklarınızı sonuna kadar arayın. Tüm havayolu şirketleri rötar halinde hazırlamış oldukları (kendi dilinizde ya da İngilizce) yolcu hakları broşürünü sizlere ücretsiz bir şekilde temin etmek durumundadır.

uçak rötar yaparsa ne olur

uçak rötar yaparsa ne olur

 1500 km ve daha kısa uçuşlar için : minimum 2 saat (5 saat üzeri rötar, iptal olarak kabul edilir)

 1500-3500 km arası uçuşlar için : minimum 3 saat (7,5 saat üzeri rötar, iptal olarak kabul edilir)

 3500 km’den daha uzun uçuşlar için : minimum 4 saat (uçuş süresinin 2 katı rötar iptal olarak kabul edilir)

Burada bahsedilen uçuş mesafelerini http://www.greatcirclemapper.net/ adresinden hesaplayabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen limitlerden sonra iletişim hakkınız bulunmaktadır. Uçak rötarlarında iletişim hakkı: Bu herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın 2 adet e-mail, telefon görüşmesi ve faks hakkıdır. Bu hak biraz garip gözükse de özellikle yurtdışında bir rötar yaşarsanız değerini anlayacaksınız 🙂

Uçak Uçuş Rötar Yaparsa Yolcu Hakları kapsamında;

2-3 saat arası rötarda haklarınız

  • Yiyecek ve içecek

3-5 saat arası rötarda haklarınız

  • Sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek

5 saatten fazla rötarda haklarınız

  • Sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ilave sıcak ve soğuk içecekler ile ilave hafif ara yemeği

2-3 saat arası rötar

Makul ölçüde sıcak ve/veya soğuk içecek

3-5 saat arası rötar

Sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek

5 saat ve üzeri rötar

Sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ilave sıcak ve soğuk içecekler ile ilave hafif ara yemeği

Uçuşunuz 5 saat ve üzeri rötar yaptığı zaman bu seyahatin sizin için manasının kalmadığını söyleyerek, tüm bilet ücretlerini geri alabilir ve ilk geldiğiniz noktaya ücretsiz bilet talep edebilirsiniz. Havayolu şirketi bunu 7 gün içerisinde yapmakla yükümlüdür.

Uçuşunuz ertesi gün/günlere alındıysa

Uçuş tarihine kadar

  • Otel konaklaması
  • Yiyecek ve
  • Otel ile havaalanı arasında ulaşım sağlanması gerekir.

Bu konuyu uçuş uçak iptali kısmında detaylıca anlattık. Lütfen oraya göz atın.

ÖNEMLİ NOT-1: Tablodaki veriler minimum olup, bazı havayolu şirketleri daha iyi şartlar sunabiliyor. Örneğin THY rötar-gecikme yapınca 1 saat sonra biletin ücret iadesi hakkınız bulunuyor. Muhakkak 1 saatin üzerinde rötar yapınca görevlilerden yolcu haklarının olduğu broşürü isteyin.

ÖNEMLİ NOT-2: Bazı havayolu şirketleri ekranlarda yazdıkları gecikmeleri baz alacaklarını söylerler ve bunları da hep 30 dakika 30 dakika eklerler. Yani, 10:00’da kalkması gereken uçağa “30 dakika gecikme” yazıp 10:30’a çekerler, sonrasında bir “30 dakika gecikme” daha yazar ve 11:00’e çekerler. Ama sizin baz almanız gereken süre uçağın tarifeli kalkış saati, yani bu örnekte 10:00’dur.

ÖNEMLİ NOT-3:  Uçak içinde beklemek de rötar sayılır . Daha önce de belirttiğimiz gibi, her zaman kalkış ve varış zamanları baz alınır. Uçağın içinde 5 saat bekledikten sonra uçaktan inme hakkına sahipsiniz.

ÖNEMLİ NOT-4: Rötar halinde her zaman kanıt toplayın! Bunun için de en kolay ve farkedilmeden yapılabilecek olanı ses kaydıdır. Telefonunuzda bulunan ses kaydediciyi açıp, havayolu yetkilisiyle görüşmelerinizi muhakkak kaydedin (çünkü ileride öyle bir konuşmanın yaşandığını ispat etmek zorunda kalabilirsiniz) ve konuşma sırasında görüştüğünüz insanın ismini kendi ağzından söyletmeye çalışın.

Uçak rötar yaparsa olacak durumu bir örnekle daha iyi aktarmaya çalışalım:

25 Ocak tarihinde saat 14:00’te İstanbul-Belgrad uçuşunuz var;

Uçuş 1500 km’nin altında, yani haklarınız 2 saat rötardan sonra başlıyor.

İlk rötar geldi, 30 dakika.

Sonrasında bir rötar daha geldi 1 saatlik,

Bir rötar daha görüldü ekranlarda, 30 dakikalık.

Toplamda 2 saatlik rötar olmuş oldu.

Şu andan itibaren içecek ve iletişim isteme hakkınız bulunuyor. Elbette yukarıdaki notta belirtildiği gibi yolcu haklarınızın olduğu broşürü de almayı unutmayın. Orada havayolu şirketinin rötar-gecikme anında size vermesi gereken hizmetler yazılıdır.

“Uçuş uçak iptal olursa hakları neler?” sayfamızı da inceleyin.

Yolcu hakları ile ilgili resmi belgeler:

Ülkemizde yayında olan, SHY Yolcu Hakları dosyası

Avrupa’da yürürlükte olan EC 261/2004 Düzenlemesi dosyası (İngilizce)

Aklınıza takılan bir şey mi var? Aşağıdaki yorum kutusunu kullanarak yorumunuzu bırakın, en fazla 3 saat içinde cevabı yayınlayalım.