Uçağa Uçuşa Kabul Edilmeme Durumunda Yolcu Hakları

Yolcu hakları kapsamında belki en az rastlananı ama iptal ya da rötar gibi durumlardan daha can sıkıcı olan durumla; yani uçağa uçuşa kabul edilmeme konusunu biraz ele alacağız ve bu durumlarda yolcu hakları nelerdir, havayolu şirketleri size neler sunmalıdır ve ne kadar tazminat vermelidir gibi soruların cevabını vereceğiz. Bu anlarda bilgili olmak size hem zaman hem de para kazandırır! Muhakkak Yolcu Hakları kategorisinde yazdıklarımızı da okuyun! Ama bundan önce yolcu, neden uçuşu ya da uçağa kabul edilmez onu inceleyelim.

Uçağa Uçuşa Kabul Edilmeme Durumunda Yolcu Hakları

Uçağa Uçuşa Kabul Edilmeme Durumunda Yolcu Hakları

Uçağa ya da Uçuşa Kabul Edilmeme Sebepleri

Havacılığı düzenleme kurumları aslın da tüm havayolu firmalarına belli bir yüzdede overbook yani fazla bilet satış hakkı verir. Bunu kullanmak ise havayolunun insiyatifindedir. Havacılık kurumu yüzde 7 gibi fazla satış hakkı verdiyse havayolu şirketi bunu yüzde 2 de yapabilir, yüzde 7 de yapabilir ya da 0 da yapabilir; yani fazla bilet satmaz. Ama bu duruma çok çok az rastlanır. Çünkü her havayolu şirketi bunu yapmaktadır.

Overbook Yani Fazla Satış Neden Olur?

Elbette havayolu şirketleri overbook yani fazla satışı kafasına göre yapmaz. Bir havayolu şirketinin aslında en değerli çalışanları “istatistik” uzmanlarıdır. Geçtiğimiz onlarca yılın (ya da ne kadarlık bir şirketse) verileri incelenir ve belli dönemlerdeki fazla satışın tavan ve tabanı belirlenir. Buna göre de, fazla satışın yüzdesi belirlenir. Örnek vermek gerekirse; bayram döneminde havalimanlarında bulunduysanız genellikle çevrenizden “nasıl yer kalmaz ya”, “valla uçağa almadılar, gelemiyoruz” gibi konuşmalara şahit olabilirsiniz. Aslında tam bayram dönemi de demeyelim, arefe gününden birkaç gün öncesindeki fazla satışlar tavan yapar, çünkü insanların izin alamayıp o uçuşa gelememe ihtimalleri fazladır.

Fazla Bilet Satışından Ne Zaman Haberiniz Olur?

Maalesef uçağa alınmama ihtimalinizi daha önceden bilmenize hiçbir imkan yoktur. Çünkü havayolu şirketleri de uçuş gününden önce haberdar olamazlar.

Sunulabilecek Bahaneler

Daha önce de sıklıkla söylediğimiz gibi tazminat havayolu şirketlerinin en korkulu rüyalarından biridir. Bu yüzden size aşağıdaki bahaneleri sunarak tazminattan ve diğer yükümlülüklerinden kurtulmaya çalışabilirler. Bunların hepsi sadece bahane! Hakkınızı sonuna kadar arayın!

  • Uçağa geç geldiniz – Bu duruma maruz kalmamak için her zaman online check-in yapın ve uçuştan en az 45 dakika önce havayolu şirketinin bankosunda olun (eğer bagajınız varsa, yoksa uçak kalkışından 15 dakika önce kapıda bulunmanız yeterlidir. Riske atmamak için 30 dakika önce kapıda bulunmanız tavsiye edilir.)
  • Biniş kartınız yok – Bagajınız yok ve online check-in yaptığınız için barkodunuz telefonunuzda ya da elinizdeki bir kağıttadır. Bu durumu kabul etmeyin.
  • Bizim böyle hakkımız var, yapacak bir şey yok – Böyle bir söylemle karşılaşırsanız size haklarınızın bulunduğu broşürü vermek zorundalar; isteyin. Hiçbir sebeple bir havayolu firması sizi uçuşunuza kabul etmeme hakkına sahip değildir! Uçuşa almazsa tazminat ve diğer hizmetleri sağlamakla yükümlüdür.
  • Diğer uçuşlarda da yer yok – Yolcu hakları kapsamında o havayolu şirketi mutlak suretle sizi gideceğiniz son yere ulaştırmakla yükümlüdür, gerekirse alternatif firmalardan bilet temin etmelidirler.
  • Gönüllü olarak vazgeçin, biz yardımcı olacağız – Tazminat ve diğer haklarınızı almadan gönüllü olmayacağınızı belirtin.

Başka uçuş sınıfına transfer

Bir havayolu şirketi eğer fazla bilet sattıysa ve o uçuşta boş yer kalmadıysa iki seçenek vardır;

Ekonomi’den Business’a

Diyelim ki ekonomi sınıfı bir bilet aldınız ve fazla bilet satışından ötürü uçuşta yer kalmadığını öğrendiniz. Bu durumda havayolu şirketi ilk öncelik olarak -eğer boş yer varsa- sizin biletinizin sınıfını yükseltir, yani Business Class olarak tabir edilen uçuş sınıfına alabilir. Bunun için bir fark ödemezsiniz ya da tazminat hakkınız yoktur.

Business’tan Ekonomi’ye

Eğer Business class bir bilet aldıysanız ve business olarak boş koltuk kalmadıysa havayolu şirketi sizi ekonomi sınıfına almak isteyebilir. Bu durumda iki seçeneğiniz var; kabul edip aradaki farkı almak ya da kabul etmeyip bir sonraki uçuşta business sınıfına geçişinizin yapılmasını istemek. Bu durum aslında biraz karışık; uçuşa kabul edilmeme ve sınıf değişikliği aslında iki farklı konudur. Ama tüm yolcu hakları kategorisindeki yazılarda ısrarla söylediğimiz gibi, eğer hakkınızı sonuna kadar ararsanız tazminatınızı alırsınız!

Uçağa Kabul Edilmeme

Uçağa Kabul Edilmeme (Fotoğraf: flightclaimer)

Uçağa ya da Uçuşa Kabul Edilmeme

Fazla satıştan ötürü havayolu şirketi sizi uçuşa kabul etmiyorsa iki seçenek vardır; gönüllü insanlar bulurlar ya da kafalarına göre insanların uçağa binmelerine engel olurlar. Bu durumda en mantıklısı -eğer çok acil bir işiniz yoksa- aşağıdaki şartları kabul ettikleri takdirde bu hakkınızdan feragat etmek olabilir. Hatta birçok insan da eğer acelesi yoksa bu durumla karşılaşmak için dua bile ediyor 🙂

Havalimanında öğrendiniz ki uçak dolu ve size bir sonraki uçuşa geçmeniz konusunda teklifte bulundular, siz de kabul ettiniz. Haklarınız;

  • Bir sonraki uçuşa ücretsiz bilet
  • Bir sonraki uçuşa kadar yapacağınız yiyecek-içecek ve zaruri harcamalarınız (hepsinin fiş ve faturayla belgelenmesi şarttır)
  • Aşağıda verilen tablodaki oranlarda tazminat
  • Bir sonraki uçuşa en az 5 saat varsa otel konaklaması ve havalimanı-otel arasında ücretsiz transfer.

Uçuşa Kabul Edilmeme Tazminat Miktarları

Bir uçuşa kabul edilmediyseniz, yazının başında da belirttiğimiz gibi tazminat hakkınız bulunuyor. Bunun için uçuş iptalinde yolcu hakları yazımızda belirttiğimiz oranlarda tazminat isteyebilirsiniz. Bu tazminatı eğer havayolu şirketinin “hub” denilen yani kendi merkezinde iseniz (örneğin, THY için Atatürk Havalimanı, Pegasus için Sabiha Gökçen Havalimanı) size direk bir çek olarak vermelerini teklif edin. Aksi takdirde uğraşmanız gerekebilir. Ve hiçbir suretle “gönüllü olarak uçağa-uçuşa binmiyorum” gibi bir yazının altına imza atmayın!

İç Hat Uçuşları

100 Euro

Dış Hat Uçuşları

1500 km ve altı uçuşlar 250 Euro
1500 km ile 3500 km arasındaki uçuşlar 400 Euro
3500 km’den daha uzun uçuşlar 600 Euro