Konu Başlıkları
Uçakla seyahat eden herkesin bir sorunudur aslında uçağa alınmayan maddeler. Bu yazıda da sizi ne resmi belgelerin karışıklığına ya da “alırlar ya” gibi tahminlere dayanan telkinlerde bulunmayacağız. Bunu yanında uçağa sıvı sokma ile ilgili düzenlemeleri de paylaşacağız.
Yazıya başlamadan önce de hemen şunu belirtelim, havayolu şirketinin bu kurallarda hiçbir yetkisi yoktur. Bu kurallar havacılık otoriteleri tarafından belirlenir ve havalimanı işletmesi bunlara uymak zorundadır. Yani, Pegasus bunu kabine alıyor, Atlasglobal almıyor gibi bir yaklaşım yanlıştır.
Sıvı düzenlemeleri konusunda Free shop’tan alınanlar muaftır. Bu konuda hazırladığımız çok detaylı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Uçağa Alınmayan Maddeler Neler?
Uçağa alınmayan maddeler kesinlikle yıllarca yıllık tecrübelere dayanarak belirlenmiştir ve herkesin güvenliği için bu uygulamalar kesinlikle şarttır. Her ne kadar “bir şey yapacak adam normal bir şekilde sokmaz uçağa zaten” diye düşünsem de bu düzenlemeler güvenli bir yolculuk için bir gerekliliktir.
Öncelikle, havacılık otoriteleri uçağa alınması yasak olan şeyleri yani uçağa alınmayacak malzemeleri birkaç alt başlığa ayırmıştır. Her kategorinin üstüne tıklayarak nelerin alınmadığını görebilirsiniz. Ya da direk aşağıya devam ederek bizim açıklamalarımıza ulaşabilirsiniz.
Eğer çantanızda patlayıcı ya da benzeri bir şey taşımıyorsanız içinde ne olursa olsun, bagajınızı uçağın altında taşınması üzerine bankoya teslim edebilirsiniz.
Şimdi bizi ilgilendiren kısma geçelim,Kabin Bagajına Alınmayan Eşyalar
İlk olarak, elbette 100 ml üzerindeki sıvılar uçağa alınmaz. Lütfen detaylı olarak yazının devamındaki kısmı inceleyin.
- 6 cm’den büyük makas
- Oyuncak bile olsa tabanca
- Tıraş bıçağı (kendinden saplı olan tipler, Gilette ya da Permatik gibi)
- Çakı
- 6 cm’den büyük tırnak makası
- Yürüyüş ve tırmanma batonları (ucu sivri ise)
- Boş mermi kovanı (başıma geldi, boş mermi kovanını ne yaptıysam, ne kadar dil döktüysem alamadım.)
- ABD’ye gidiyorsanız pürmüz çakmak olarak tabir edilen çakmaklar
- Sopa (sportif amaç olsa dâhi)
- Balıkçılık malzemeleri (ince, küçük kancalar dâhil)
- Köpek kovusu sprey (100 ml altında olsa bile)
- Göz yaşartıcı sprey
Uçağa Binerken Sıvı Sokmak
Uçağa sıvı alımı konusunda, eğer bebeğiniz için mama taşımıyorsanız ya da hastalığınızdan ötürü ilaç kullanmayacaksanız (ilaç sıvı halde ise) kabine kesinlikle aşağıdaki kurallar haricinde sıvı sokamazsınız. Yazının en başında bağlantısını verdiğimiz free shop’tan alınan sıvılar kabin bagajına alınabilir. Eğer bu konuyu merak ediyorsanız sizi Free Shop Nedir? Yazımıza alalım.
Uçağın içine alacağınız sıvılar muhakkak maksimum 100 mililitrelik, ağzı kapalı ve sağlam paketlerde olmalıdır. Birçok kozmetik markette (Watsons, Gratis vb.) bunları kolaylıkla bulabilirsiniz. Fiyatları da gayet makul, 5-10 TL bandında, 3 adet 100 ml şişeler ve ağzı kilitli şeffaf çantalar satılıyor. Hatta kadınlar için makyaj malzemelerini de koyabilecekleri çantalar satılıyor. Aşağıdaki görsel de bunlardan birine örnek.
Bu arada şu husus da var: sıvı taşınacak kilitli poşetin eni ve boyu 20 santimetreyi geçmemeli. Tabii güvenlik görevlileri eline cetvel alıp ölçmüyorlar.
DİKKAT! Uçağa almak istediğiniz sıvı isterse 20 ml olsun, hacmi 100 ml’den büyük bir kapta ise uçağa alınmaz. Yani; yarım litrelik bir su şişesini düşünün, bunun içerisinde 100 ml sıvı dâhi olsa uçağa sokamazsınız. Svının bulunduğu kabın hacmi maksimum 100 ml olmalıdır.Ben nasıl kullanıyorum? Ben sadece üç tane 100 ml’lik şişe kullanıyorum. Bir tanesine şampuan, bir tanesine duş jeli ve diğerine de ağız çalkalama suyu (Listerine, Colgate Plax gibi) koyuyor ve böyle taşıyorum. Hatta Listerine’in 95 ml’lik seyahat boyu ürünleri de bulunuyor.
100 mililitrelik kaplarda, toplam 10 taneye kadar, yani 1 litreye kadar sıvı alabilirsiniz. Ama bunlar da ağzı kilitli poşetlerde olmalıdır. Bazı havalimanlarında bunlar verilmektedir.
Bazı havalimanlarında (özellikle denk geldiğim kadarıyla Avrupa’da) sıvıları çantanızdan çıkarıp ayrıca x-ray cihazından geçirmeniz istenebilir.
Uçağa Alınan Bazı Maddeler (çok sorulanlar)
Bu bölümde yazılanlar maksimum 100 ml‘dir.
- Ton balığı konservesi (bazı durumlarda kabı tehlike teşkil ettiğinden alınmayabiliyor, x-ray başındaki görevliye kalmış bir durum)
- Reçel (biraz güvenliğin insafına kalmış, itiraz edebilir.)
- Deodorant
- Lens solüsyonu (sıvısı)
- Krem
- Losyon
- Saç köpüğü
- Traş köpüğü
- Yoğurt
- Bal
- Şampuan
- Şurup
- Salça
malesef sabiha gökçendeki memurlar ne deodorantı ne de traş losyon ve köpüğünü almıyor.bizim bütün hepsini çaat diye attı sesimizi bile çıkaramadık :)tabi bireysel bir tercih de yapmış olabilir..
100 ml üzeri tüm sıvılar sağlık amacıyla olduğu kanıtlanamıyorsa alınmaz ve imha edilir. Umarım kaybınız çok olmamıştır
parfüm olayı nasıl ağzı açılabilecek bir şişe olmadığı için dediğiniz kabada aktarılamaz şampuan gibi.
Merhaba Barbaros,
Ne yazık ki parfümlerde böyle sıkıntı oluyor. Satın alırken 100 ml tercih edebilirsin ya da bazı parfümleri aktarmak için kalem şeklinde spreyler satılıyor bunlardan satın alabilirsin.
Bol seyahatler!