//Polonya Schengen Vizesi Başvurusu

Polonya Schengen Vizesi Başvurusu

Polonya Schengen Vizesi Başvurusu

İnternet ortamında hep İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerin vize başvurusu ile ilgili belgeler ve yazılar var. Ama Polonya schengen vizesi başvurusu ile ilgili ne yazık ki çok bir yazı yok. Bu yüzden de bu yazıyı sizlere bir rehber olması için hazırladık. Yazıya başlamadan önce, eğer pasaportunuz yoksa Bordo Pasaport Nasıl Alınır? Yazısından en ince detayına kadar öğrenebilirsiniz. Şunu da belirteyim; yeşil pasaportum bittiğinden ötürü ilk kez Schengen vizesi aldım ve ilk Schengen vizem öğrenciliğimin devam etmesi ve son sınıfta olmama rağmen 1 yıllık oldu.

Polonya Schengen Vizesi

Polonya Schengen Vizesi

Schengen Vizesi ile Gidilebilen Ülkeler

Yazıya başlamadan önce bu konuya da bir açıklık getirelim. Schengen vizesi ile gidilen ülkeler listesi’ni okuyabilir ve hazırladığımız harita üzerinde detaylı bilgi edilebilirsiniz.

Bunun yanında yazıya başlamadan önce lütfen vize alırken dikkat edilmesi gerekenler yazısını da okuyun, inanın sizin yararınıza olacaktır.

Uzun Süreli (1 yıllık) Multi Schengen Vizesi

Polonya’dan aldığım Uzun Süreli (1 yıllık) Multi Schengen Vizesi

Polonya Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle, konsolosluk ya da aracı kurumdan (VFS Global) randevu almanız gerekiyor. Randevunun nasıl alındığını açıklamadan önce vize başvurusunda aracı kurum ile konsolosluk arasındaki farkı açıklayalım.

Schengen Vize Başvurusunda Aracı Kurum ve Konsolosluk Arasındaki Fark

Aslında vize başvurusunda hemen hemen hiçbir fark yok. Aracı firma da (Türkiye’de VFS Global Polonya’nın yetkisi aracı kurumu) belgelerinizi toplayıp konsolosluğa gönderiyor. Polonya konsolosluğu kendisi de vize başvurularını alıyor ve fiyatı daha uygun. Bunun yanında da aracılık ücreti olan 20 Euro’yu ödemek zorunda değilsiniz.

Ben gitmem gereken tarihe uygun olarak konsolosluktan başvurmak üzere randevu bulamadığım için VFS’den vize başvurusu için randevu aldım, ki yaklaşık 10 gün önce vize randevusu aldım VFS’den en yakın tarihe. 13 Ağustos’ta randevu almak için VFS’nin sitesine girdim ve en yakın randevu 23 Ağustos saat 09:30’da idi. Konsoloslukta ise en yakın tarih 31 Ağustos idi.

Konsolosluktan Polonya Vize Başvurusu

Konsolosluktan Schengen vize başvurusu yapabilmek için biraz erken davranmanız lazım. Konsolosluk sadece Çarşamba günleri başvuru alıyor ve en az 15 gün önceden randevu almanız lazım. Başvurular Ankara ya da İstanbul’dan yapılabilir.

Ucuz uçak bileti sitesi tavsiyem => Momondo
Ucuz otel ve konaklama için önerim => Agoda.com
Yurtdışında otel için önerim => Otel.com

Konsolosluktan Randevu Almak Resimli Anlatım

  • Konsolosluktan başvuru yapmak bu adrese gidin: https://www.e-konsulat.gov.pl/
  • Karşınıza gelen ekrandan Türkiye’yi sonrasında da Ankara ya da İstanbul’u seçin
  • Sonra soldaki menüden Vize-Schengen Vizesi Formu Kaydedin kısmına tıklayın.
  • Güvenlik doğrulamasını geçin
  • Randevu alma kısmına gelip en yakın randevuyu seçin (ya da almak istediğiniz tarihi). Örnek olması açısından, 24 Ağustos 2016 tarihinde bu yazıyı hazırlarken en yakın başvuru tarihi 21 Eylül 2016 idi.
  • Sonrasında da Schengen başvuru formunu doldurun.
  • Size PDF olarak dosya verecek, bu formun çıktısını alıp imzalayın ve yanınızda götürün.

Schengen Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur? Yazısını muhakkak okuyun.

Örnek Schengen Doldurulmuş Vize Başvuru Formu için tıklayın

VFS Global’den Randevu Alma

İstanbul (Altunizade ve Harbiye), (İstanbul şıkkı Harbi’yedeki merkez demek oluyor)

İzmir

Ankara

Gaziantep

Trabzon

Antalya

  • Daha sonra vize kategorisini seçin, Schengen vize kısmını seçmelisiniz.
  • Daha sonrasında kayıt yapmanız gerekiyor. E-posta adresinizi yazın ve bir şifre belirleyin

Şifre belirlemek için şartlar: En az 8 karakter uzunluğunda. En az 1 büyük harf VE en az 1 küçük harf ve 1 Özel Karakter. En az 1 sayısal VEYA en az 1 alfa sayısal. Boşluk kullanılamaz.

Şifreyi http://passwordsgenerator.net/ adresinden oluşturabilirsiniz.

  • Sonrasında pasaport bilgilerinizi, seyahat bilgilerinizi girin ve ilet tuşuna basın. Bu kısımda başluk tuşu çalışmıyor, isminizi bitişik yazsanz dâhi bir sorun olmayacaktır.
  • Uygun vize gününü seçin. Örnek teşkil etmesi için: yine 24 Ağustos 2016 tarihinde, bu yazıyı yazarken en yakın randevu 19 Eylül 2016’da idi.

VFS Global Randevu Değiştirme

Eğer VFS Global’den aldığınız vize başvuru randevunuzu herhangi bir sebepten değiştirmek istiyorsanız ya da iptal etmek istiyorsanız bir önceki adımda anlattığımız e-posta adresi ve şifresine ihtiyacınız var.

Daha sonra yine http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/scheduleappointment.html adresine giderek Randevu İçin Yeni Tarih Ata yazısına tıklayın ve bilgilerinizle giriş yapın. Ardından isminizin yanındaki kutucuğa tıklayarak “Yeni Tarih Ata” kısmına tıklayarak yeni randevu günü ve saati belirleyin.

Ya da iptal etmek için yine aynı adrese giderek Randevuyu İptal Et yazısına tıklayarak yanındaki kutucuğu işaretleyerek randevuyu iptal et kutucuğuna tıklayın.

Polonya Schengen Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Vize başvurusunda bulunmak için belgeler ne VFS’de ne de konsoloslukta nizami bir şekilde yazılmış değil ve bir sürü yazım hatası var. Buradan da özensiz bir iş ortaya konulduğu belli oluyor. Aşağıda ister öğrenci olun ister özel şirkette çalışan ya da işsiz, istenen standart belgeler yazıyor. Sonrasında ise işinize ya da öğrenciliğinize özel olarak istenen belgeler yer alıyor.

Polonya Schengen Vizesi İstenen Belgeler

Bu belgeleri muhakkak almalısınız. Bunun yanında yazının devamında sunulan belgelerden de size uyan kriterlere göre olanları toplamalısınız.

  • Pasaport (Schengen bölgesinden çıkacağınız günden itibaren +3 ay daha geçerliliği olması lazım.)
  • Son 3 aylık bankası hesap dökümü (başvuru tarihinizden en geç 1 hafta öncesinde alınmalı, imzalı ve kaşeli olmalı. Banka şubelerinden 5 dakikada veriliyor. İmza sirküleri de verecekler size banka şubelerinden ama bunları geri veriyorlar, ne olur ne olmaz siz yine de alın)
  • Seyahat Sağlık Sigortası (herhangi bir banka şubesinden ya da internet üzerinden dâhi 5 dakikada yapabilirsiniz. Benim özel sağlık sigortam olmasına ve yurtdışı seyahatlerini de kapsamasına rağmen kabul etmek istemediler, teminat bedeli yazmadığı için. Ama orada kocaman “sınırsız” olarak yazıyordu.)
  • Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu (THY’den yapabilirsiniz, ücretsiz. Nasıl yapılacağını videolu bir şekilde anlattık: THY Ücretsiz rezervasyon ). Vizeniz çıkmadan ödeme yapmanız gerekmiyor, şahsi olarak da tavsiye etmiyorum.
  • Otel (ya da hostel) rezervasyonu (yine nasıl yapılacağını gösterdik: Vize için ücretsiz otel rezervasyonu)
  • Doldurulmuş Schengen Vizesi Başvuru Formu (schengen başvuru formu nasıl doldurulur ve Schengen vizesi doldurulmuş örnek forma buradan ulaşabilirsiniz)
  • Eski pasaportunuz varsa orjinali ve başka ülkelere (özellikle Schengen bölgesine) giriş çıkışlarınızın bulunduğu sayfanın fotokopisi. Ve varsa eski vizelerinizin (İngiltere, Amerika ya da Schengen) fotokopisi,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (3.5 cm x 4.5 cm boyutlarında, fotoğrafçılar Schengen için diyince biliyorlar zaten)
  • Kimlik fotokopisi
  • Polonya Vize ücreti (1 Aralık 2016: 202 TL)
  • Servis ücreti (20 Euro. Dikkat! Euro olarak götürmelisiniz, TL KABUL EDİLMİYOR)

Öğrenci için gerekli belgeler

  • Seyahat masraflarını kim karşılayacaksa (tercihen 1. Derece akraba [anne, baba]) noterden onaylı taahhütname. Orjinali ve fotokopisi
    DİKKAT! Bu belgeyi Bursa’dan aldım, 4 farklı notere sordum, 4 noter de farklı fiyat verdi. 41.50 TL’ye yaptırdım, daha fazla vermeyin. Belgede bir rakam (şu miktara kadar karşılayacağım gibi) yer almasına gerek yok. Örneği aşağıda.
  • Seyahat masrafını karşılayan kişinin son üç aylık hesap özeti (ıslak imzalı ve kaşeli)
    Eğer vize sponsoru özel sektör çalışanı ise:

    • Masrafları karşılayacağına dair dilekçe
    • İşyerinden o şirkette çalıştığına dair belge
    • Son 3 aylık maaş bordrosu
    • Çalıştığı şirketin vergi levhası
    • Çalıştığı şirketin faaliyet belgesi
    • Çalıştığı şirketin oda sicil kaydı
    • Son 3 aylık hesap özeti (ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Öğrenci belgesi (E-devlet ya da okulunuzdan, farketmez)

Çalışan için gerekli belgeler

  • İmzalı ve kaşeli işveren izin yazısı (seyahat edeceğiniz tarihler arasında izinli olduğunuzu ve seyahatiniz bitince işinize geri döneceğinizi söylemesi gerekiyor.)
  • SGK dökümü

Diğer belgeler için VFS Global’in sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 
2016-12-03T00:58:06+00:0008 Kasım, 2016|Schengen Vizesi|18 Comments

About the Author:

İnternetteki "seyahat klişeliği"ne savaş açıp Rotavrupa.com'u ucuz seyahat ve kampanya rehberi temasıyla hayata geçirdi. 26 yaşında, İTÜ mezunu, dijital medya uzmanı. Avrupa'daki tüm ülkeleri ve dünyada toplam 42 ülkeyi "işinden istifa etmeden", "(olmayan)evini arabasını satmadan" yarı zamanlı çalışarak kazandığı parayı biriktirip düşük bütçeli seyahatler ile tek başına gezdi ve gezmeye devam ediyor.

18 Comments

  1. Turgay 00:35 de 26 Ocak 2018 - Yanıtla

    Merhaba
    Polonya basvurum 8 ve 9 ncu maddeden red edilmis, gelen yazida itiraz edebilecegim yaziyor, 5 yildir apartman yoneticiligi yapiyorum bu beni ulkeye baglayici sebeb oldugundan resmi belgelerle itirazimi sunacagim acaba itirazimi posta ilemi yoksa mail ile yapmam mi daha saglikli olur ?

    • Turgay 00:40 de 26 Ocak 2018 - Yanıtla

      Ayrica itiraz polonya dilindemi olmasi gerekiyor? Turkce yazsam kabul edilirmi

    • Ferit Çağlar Gündüz 18:06 de 28 Ocak 2018 - Yanıtla

      Merhaba,

      İtirazlar dilekçe ile yapılıyor, mail ile yapılmıyor maalesef.

      • Turgay 12:05 de 1 Şubat 2018 - Yanıtla

        Ptt den aps yada kargo ile adrese kargolasam teslim alırlar mı acaba?

        • Ferit Çağlar Gündüz 21:02 de 3 Şubat 2018 - Yanıtla

          Teslim alırlar sanırım ama sormanızı tavsiye ederim. Telefona bakıyorlar diğer konsoloslukların aksine

  2. Galip 23:58 de 21 Ocak 2018 - Yanıtla

    10 ocakta polonya başvurum konsolosluğa vfs ile iletilmiş aradan 12 gün geçti sorgulama yaptığımda hala beklemedeyim, polonya başvuruları ne kadar zamanda sonuçlanıyor acaba? Ocak ayında extrem erasmus veya sömestr tatil olaylarından uzamış olabilirmi merak ettim?

    İyi çalışmalar

    • Ferit Çağlar Gündüz 10:33 de 22 Ocak 2018 - Yanıtla

      Merhaba,

      Benim de uzun sürmüştü. Türkiye’den çok fazla Erasmus öğrencisi gittiği için konsolosluk baya yoğun oluyormuş (o zaman öyle demişlerdi) benim gitme zamanım yaklaştığından ötürü konsolosluğu arayıp haberdar etmiştim, ertesi gün pasaportum gelmişti VFS’ye.

      Eğer tarihiniz yaklaştıysa aramanızda fayda var diye düşünüyorum.

  3. SS 20:17 de 11 Aralık 2017 - Yanıtla

    Merhaba,

    Bir sorum olacaktı da ben temmuz ayında Polonya’ya gitmeyi planlıyorum. Vize başvurusu için farklı bir şehre gitmem gerekiyor ama öğretmen olduğum için sadece sömestr tatilinde gidebilirim ve haziranın son haftası gidebilirim. Haziranda da vize için geç kalınabileceğini düşünüyorum o yüzden randevuyu sömestr zamanı alıp vize için başvuru yapabilir miyim, bir sıkıntı olur mu, bir bilginiz var mı acaba?

    Şimdiden teşekkürler.

    • Ferit Çağlar Gündüz 10:21 de 12 Aralık 2017 - Yanıtla

      Merhaba,

      Maalesef kabul etmezler.

      Daha önce Schengen Vizesi aldıysanız bir aracı ile de başvurabilirsiniz.

      Eğer daha önce başvurmadıysanız bir dilekçe ile bu özel durumunuzu anlatın, yardımcı olabilirler.

  4. moran 00:04 de 1 Aralık 2017 - Yanıtla

    Peki 60 gün luk vize almak için. Nasıl bir seyehat planı sunmalıyim. İki şehir i baz alacak olursak. 25 aralik tarihin de poznan ve daha sonra da Varşova. 30 gün poznan 30 gün varsova şeklinde mi yapmam gerekiyor seyehat planını

  5. moran 21:52 de 30 Kasım 2017 - Yanıtla

    ben 60 günlük bir gezi planlıyorum. hesabımda 20 bin var. ve babam sponsor. ben yüksek lisans öğrencisiyim. ucak biletlerini satın aldım. otel i ise rezervasyon yaptım. nasıl bir seyehat programı sunmalıyım. 5 aralıkta randevum var.

    • Ferit Çağlar Gündüz 22:04 de 30 Kasım 2017 - Yanıtla

      Merhaba,

      Hesabınızda 20 bin TL olması bir anlam ifade etmez ne yazık ki. Düzenli para girişidir önemli olan.

      Bunun yanında 60 günlük bir seyahat planını tek tek sunmanız çok zor, sitedeki Schengen Vizesi yazılarını incelerseniz gerekli bilgileri edinebilirsiniz

      • moran 00:28 de 1 Aralık 2017 - Yanıtla

        Son 3 ay içerisinde bin lira bin lira olarak hesabıma para yatırdim. Ve ayrıca 6 ay calistim. Yüksek lisans öğrencisiyim. İşten geçen ay çıktım. Sizce ssk dokümanını da ekle sem faydali olur mu. Bak hesapta para var ogrenciyim hemde calistim. Hemde sponsor var. Zaten tapu lari ve dukkan ruhsatı ve araba ruhsatı ni da koyacagim. Sizce 60 gün verir ler mi.ilk kez basvuracagim

        • Ferit Çağlar Gündüz 10:23 de 1 Aralık 2017 - Yanıtla

          İşi hiç karıştırmayın, öğrenci olarak başvurun. Dilekçe yazarak freelance iş yaptığınızı da belirtin.

  6. moran 21:01 de 28 Kasım 2017 - Yanıtla

    abi bu sistemde sadece bir adet otel yazabiliyoruz . ama ben 4 farklı sehirde ve 4 farklı otelde kalacagım onu nasıl yazacagım

    • Ferit Çağlar Gündüz 22:49 de 28 Kasım 2017 - Yanıtla

      Merhaba,

      Bir gezi planı sunmalısınız. Hangi tarihte nerede kalacağınız vs.

      Ama bana kalırsa 4 şehri karıştırmayın, ara ulaşımları da görmek istiyorlar. Sadece 2 şehri gösterseniz ve rezervasyonları yapsanız yeterli

Siz de fikrinizi belirtin