Size sık sık Avrupa’da ucuz rotalar ve uçak bileti kampanyaları ile çok komik rakamlara (1-2 Euro) uçak bileti oldukça haberdar ediyoruz, sadece haberdar etmekle kalmayıp bu uçuşları birleştirerek güzel ve verimli rotalar da hazırlıyoruz ama bazı noktalarda Low Cost – Düşük Maliyetli Havayolu Nedir? sorusunun yanıtını vermeden, low cost ruhunu size anlatmadan olmayacağını düşünüyoruz. Bu yazılarda da sıkça “low cost havayolu” terimini kullanıyoruz. İşte bu yazıda bilhassa Avrupa içindeki uçuşların neden ucuz olduğunu, ucuz havayolu şirketlerinin neden bu fiyata bilet sattıklarını-satabildiklerini açıklayacağız. Öncelikle;

Low Cost – Düşük Maliyetli Havayolu Nedir?

Low Cost – Düşük Maliyetli Havayolu Nedir?

Low Cost – Düşük Maliyetli Havayolu Nedir?

Düşük bütçeli havayolu şirketi sizi sadece a noktasından b noktasına götürür. Daha fazla bir şey vadetmez. Tek amaçları maliyetleri kısıp sizi ucuza götürmek, kendilerinin de daha çok kâr etmesidir.

Bu ön ama önemli bilgiyi verdikten sonra devam edelim.

Uçak Biletleri Neden Ucuz?

Bir havayolu firmasının binlerce kalemde harcaması vardır. Bunlar yer hizmetlerine ödenen bagaj taşıma, bilet basma, uçağa götürme, ikramların temin edilmesi gibi ufak da olsa yüksek külfet getiren ücretlerdir. Bu yüzden de firmalar bunların kısabildiklerinden kısmaya çalışırlar.

Bu hizmetlerden en basit vazgeçilebilecek olanlar bagaj ve ikramlardır. Açıkçası bu da bence en güzel yanı. Düşünün, zaten 1 saatlik bir uçuş yapacaksınız ve bu uçuşta verilen ikram sadece basiti sandviçten ibaret olacak. Bunu da çok rahat çantanıza koyup, uçakta yiyebilirsiniz.

Buna ülkemizden aşinayız, Pegasus Havayolları ikram vermez, bunu da biletlerine yansıtır. Bagaj taşımak için belirli bir kilo limiti koyar ve bu limit aşıldığında ekstra ücret talep eder. Hatta yeni çıkardığı paketle şu anda sadece yurtdışına da olsa bagajsız seyahat edip (sadece kabin bagajı) daha az ücret ödemek mümkün.

Sadece bagaj için havayollarının ödediği ücretlere genel olarak bir bakalım. İlk olarak siz bagajınızı teslim etmek için kontuarda birisi olması lazım. Ona bir ücret ödeniyor. Kontuardaki çalışan bagaj etiketi basar, bu bir maliyet. O bagaj konveyör üzerinden taşınır, bu taşınma için havalimanı işletmesine ücret ödenir. Bagaj uçağa yüklenir, havayolu firması para öder. Bu bagajların ağırlığı uçağın yakıt sarfiyatını arttırır, ekstra yakıt masrafı. Uçak karşıdaki noktaya inince de, bagaj taşınır, konveyörleri kullanarak yolcuya ulaştırılır. Ve masraf, masraf, masraf.

Tabii ülkemiz hala buna alışık olmadığı için sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. “bir su bile vermiyorlar” derken o suyun markette satılan sudan 4-5 kat daha maliyetli olduğunun bilinmemesi belki de diğer ucuz havayollarının ülkemize gelmesini ya da var olanların daha da ucuzlamasını bir süre daha engelleyecektir.

Low Cost - Düşük Maliyetli Havayolu Nedir?

Low Cost bilet fiyatlarına bir örnek

Kısaca Ucuz – Low Cost Havayolu,

  • Bilet vermez, biletinizi kendiniz basıp getirmeli ya da telefondan okutmalısınız.
  • Ücretsiz bagaj taşımaz, alırsa da ücretini ödemeniz gerekir. (lütfen bu konudaki özel konumuzu inceleyin, kabin bagajı boyutları ve dikkat edilmesi gerekenler)
  • Genelde merkez dışındaki havalimanlarını kullanırlar (bu konu önemli, detaylandıracağız.)
  • İkram vermezler, satarlar
  • Havaalanına göre uçağa yürüyerek ya da otobüsle gidersiniz.

Low cost düşük maliyetli havayolu ile uçarken nelere dikkat edilmeli?

Bu tarz düşük bütçeli firmalardan bilet alırken en dikkat edilmesi gereken nokta havaalanının nerede olduğudur. Örneğin, Paris’teki Beauvies havaalanı. Paris’e yüz km uzaklıkta ve ulaşım için tek yol var (aslında iki ama Interrail biletiniz yoksa diğeri daha pahalıya denk geliyor) o da Paris’ten havaalanına servis ile gitmek. Bunun da fiyatı yaklaşık olarak 16 Euro. Büyük ihtimalle çoğu uçak biletinden daha pahalı. Ya da Brüksel Charleori. Ya da Varşova Modlin. Bunlar hep uzak havalimanları. Low Cost – Düşük Maliyetli Havayolu Nedir? yazısında sadece genel fikir verilmektedir, yazının devamındaki sayfalara ulaşarak uçacağınız havayolu firmasıyla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Bilet almadan bunları kontrol etmekte fayda var. Yoksa ucuza gitmek yerine çok daha fazla para ödersiniz.

Hangi Şirketler Low Cost – Düşük Maliyetli?

Ucuza uçak bileti bulabileceğiniz tüm low cost firmaları tek tek inceledik. Rotavrupa’nın tümünde olduğu gibi, binmediğimiz, uçmadığımız hiçbir havayolu firması ile ilgili bilgi yazmadık. Aşağıdaki linki takip ederek listeye ulaşabilir, ya da direk havayolu incelemeleri kategorisine giderek ucuz uçak bileti satan havayolu şirketlerini inceleyebilirsiniz.

 Low Cost Havayolu (Airlines) Firmaları Hangileri? 

Sizin için bir de videomuz var! Bu videodan low cost tam olarak nedir? Bunu anlayabilirsiniz 🙂 (video dili İngilizce)