interrail Nedir? interrail yapmak mantıklı mı? Sorusu eminim birçok kişinin aklından geçiyordur ve yine birçok kişi de hayallerini kuruyordur interrail yapmanın. Ama burada sizler için interrail tercih edilmeli mi? tercih edilmemeli mi? Interrail yapmak mantıklı mı? Değil mi? gibi sorulara cevap arayacağız. Şunu açıkça söylemek isterim ki, Avrupa’da 4 yıl içinde aynı anda hem çalışıyor hem de üniversite eğitimime devam ediyorken tüm ülkelere gittim. Ama bu süre zarfında hiç “interrail” yapmadım çünkü bana mantıklı gelmedi. Hem pahalı hem de ulaşım için çok zaman harcanıyor. Özellikle Avrupa içinde çok ucuza (bir kaç Euro) uçak bileti ya da otobüs bileti bulabilirken neden binlerce lira vererek trenle saatlerce yol çekeyim? Diye düşünerek bu yazıyı ele aldım. Şimdi adım adım bunları inceleyelim.

interrail nedir? yapmak mantıklı mı?

interrail nedir? yapmak mantıklı mı? (Görsel: wikipedia)

Interrail yapmak kötü bir şeydir demiyorum kesinlikle, o konuda bir anlaşalım. Ama benim gibi tek seferde en fazla 15 gün gezmeye ayırabilecek insanlar için çok mantıklı bulmadığımı belirtmek istiyorum.

Interrail’in avantajları da yok değil, bir plana bağlı kalmıyorsunuz ve sıkıldığınız anda bir şehirden çıkıp gidebiliyorsunuz. Hepsini detaylıca yazının sonunda interrail avantajları ve interrail dezavantajları kısmında ele alacağız.

 Bu tarz yazıları analiz edebilmek için yazanı da tanımalısınız. Kısaca; 
  • Üniversite öğrencisiyim,
  • Aynı zamanda da çalışıyorum,
  • Düşük bütçe ile seyahat ediyorum,
  • Hostellerde ya da Couchsurfing aracılığıyla bulduğum kişilerin evlerinde konaklıyorum,
  • İstanbul’dan tek seferde en fazla 2 hafta, yılda 1 ya da 2 kere uzak kalabiliyorum,
  • Daha çok 4-5 günlük seyahatleri tercih etmek zorunda kalıyorum,
  • Bir yere gitmeden önce onlarca makale ve orayla ilgili kitapları okuyup; tarihinden günlük yaşama, şehiriçi ulaşım ücretlerinden alkol fiyatlarına kadar her şeyini öğrenmeye çalışıyorum,
  • Çoğu ulaşım aracını önceden ayarlayıp orada “ne yapsam”, “nereye, nasıl geçsem?” diye düşünmeden, bulunduğum yerin keyfini çıkarıyorum,
  • Hayatımdaki çoğu şey planlıdır,
  • Spontane gelişen olayları, aklıma yattığı sürece seviyorum.

Şimdi yazıyı okumaya başlayabilirsiniz. Eğer yukarıdaki özelliklerden tamamen farklıysanız bu yazı size hitap etmeyebilir.

interrail Nedir?

Detaylara girmeden önce hemen interrail nedir? sorusuna yanıt verelim; interrail, uluslararası geçerli olan bir tren biletidir ve bu bilet ile Avrupa içerisinde bileti satın aldığınız türde (detayları aşağıda) trenlere bir kere bilete para ödeyerek binebileceğiniz, turizmi ve seyahati kolaylaştırmak için ortaya çıkarılmış ve ismi Global Pass olan bir bilet türüdür.

Interrail Yapmak Mantıklı mı?

Interrail Yapmak Mantıklı mı?

Öncelikle interrail fiyatlarını ele alalım;

2. mevkide (yani ekonomi sınıfı) interrail biletleri fiyatları aşağıdaki tabloda verilmiştir*. Bu fiyatlar Euro’dur.

Tablo açıklamalarını da şu şekilde yapalım. ilk satırdaki bilet ile bir tarih aralığı verirsiniz, bu tarih aralığı 15 gündür ve bu 15 gün içerisinde toplam 5 gün trenleri kullanabilirsiniz. Aralıksız 15 gün ise başlangıç tarihinizden itibaren, toplamda üst üste 15 gün bu bileti kullanabilirsiniz.

Yani, ilk örnek şöyle: 15 gün içinde 5 günlük interrail bileti aldınız ve ilk kez trene 5 Eylül’de bindiniz. Bundan itibaren 20 Eylül’e kadar toplam 5 gün, istediğiniz tarihlerde trenleri kullanabilirsiniz. İsterseniz bir günde üç-beş kere de trene binebilirsiniz.

İkinci örnek ise: 15 gün sürekli geçerli interrail bileti aldınız ve ilk kez trene 5 Eylül’de bindiniz. Böylece 20 Eylül’e kadar her gün trene binebilirsiniz, isterseniz trende yaşayabilirsiniz.

Genç (Yaş<27) Yetişkin
15 gün içinde 5 gün 200 Euro 264 Euro
30 gün içinde 7 gün 246 Euro 315 Euro
30 gün içinde 10 gün 292 Euro 374 Euro
30 gün içinde 15 gün 361 Euro 463 Euro
Aralıksız 15 gün 338 Euro 414 Euro
Aralıksız 22 gün 374 Euro 484 Euro
Aralıksız 1 ay 479 Euro 626 Euro

*Fiyat tablosu 15 Ağustos 2016 tarihinde TCDD’nin sitesinden alınmıştır.

Tabii bu fiyatlar sadece bineceğiniz “normal trenler” için geçerlidir. Yani hızlı trenler ve bazı direk trenleri bu biletlerle kullanmak isterseniz ekstra para ödemek zorundasınız. Bunun yanında bazı trenler rezervasyon da istiyor ve bu rezervasyon ücretleri 20 Euro’ya kadar (hatta belki daha fazla) çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda aktarmalı olarak gideceğiniz yere ulaşmalısınız.

ryanair uçak bileti

Ryanair ile çok ucuza uçak bileti bulmak mümkün

Size 40 YAPAR gibi bir matematik hesabıyla: ortalama Avrupa içinde bir uçak biletine 30 Euro desek (yeri geliyor bu fiyata 10 tane uçak bileti alabiliyorsunuz aslında) ve aşağı yukarı 10 şehire gittiğinizi varsaysak bunun için 300 Euro para ödüyorsunuz. Ama trene de 292 Euro ödüyorsunuz. Elbette bu trenlerde rezervasyon ücreti ya da supplement denen ekstra ücreti ödemediğinizi varsayıyoruz. Yine, elbette bu çok kabataslak bir hesap oldu. Havalimanları arasında ulaşımı bu hesaba katmadık. Ortalama bir havalimanına ulaşımın 2.5 Euro olduğunu farzedip (bazı havalimanlarında ise 10 Euro’ya kadar çıkabiliyor ama bunları zaten sizlere söylüyoruz, uzak durmanız gerektiğini. Yeri geldiğinde de 0.5 Euro Cent’e gidilebiliyor) hesaplarsak 2.5 Euro x 2 x 10 = 50 Euro olarak hesaplarız. Başta da 300 Euro toplam uçak biletlerine ödenen para olarak hesaplamıştık, toplamda 350 Euro oldu.

Elbette burada sadece uçak bileti olarak hesapladık, otobüsü ya da sadece tek bir trene binişi (aslında trenler genelde diğer ulaşım araçlarına oranla pahalı) hesaplamadık.

Bildiğiniz üzere Avrupa resmen bir ulaşım cenneti. Hâl böyle olunca da ucuz bilet sunan otobüs firmaları da çok ve çok komik rakamlara da otobüs bileti alabilirsiniz. Bu otobüs firmalarının kayda değer kampanyalarını da yayınlıyoruz rotavrupa’da. Yeri gelmişken; bizi sosyal medyada da takip edin ve hiçbir kampanyayı kaçırmayın! Rotavrupa kullanıcı adıyla Facebook, Instagram ve Twitter’da bulabilirsiniz.

Interrail Rezervasyon Ücretleri

Belirttiğimiz gibi bazı hatlarda rezervasyon yapmanız gerekiyor trenler için. Aslında rezervasyonsuz da gidebiliyorsunuz ama mesela aşağıdaki gibi, Paris-Brüksel arası direk sefer ile 1 saat 20 dakikada gidebilirken, ücret ödemeden binince 3 aktarmalı ve 4.5 saat sürüyor.

interrail nedir

Paris-Brüksel interrail rezervasyonsuz tren

interrail nedir

Paris-Brüksel interrail rezervasyonlu tren

interrail rezervasyon ücretleri ne kadar? Ve interrail rezervasyon ücretleri nasıl öğrenilir?

Bunun cevabını vermeden önce, yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden gidelim. Eğer Paris’ten Brüksel’e direk gitmek isterseniz aşağıdaki resimde yer alan kadar yani, 20 Euro rezervasyon ücreti ödemelisiniz.

Bu ücretleri öğrenmek için https://tr.rail.cc/interrail-rezervasyon-ve-ek-%C3%BCcret#rail sayfasından yararlanabilirsiniz.

Paris-Brüksel Rezervasyon Ücreti

Paris-Brüksel Rezervasyon Ücreti

Aşağıda da Paris-Brüksel arasında otobüs bileti için bir örnek. Interrail bileti+20 Euro ile 1 saat 22 dakikada gidebiliyorsunuz, ya da interrail bileti ile 3 aktarmalı 4 saat 50 dakikada gidebiliyorsunuz. Ya da otobüs ile, 13-18 Euro arasında 3.5-4 saatte direk gidebiliyorsunuz. Bu kampanyasız, normal fiyat. Rotavrupa bu biletler ucuza satıldığında (3Euro, hatta bazen 1 Euro!) haber veriyor.

Paris-Brüksel otobüs bileti

Paris-Brüksel otobüs bileti

Interrail Rezervasyonsuz Tren Bulma

Eğer interrail yapmak istiyorsanız, güzel bir planlama ile ucuza gezebilirsiniz.

Rezervasyon ücretlerini bulmayı yukarıda gösterdik, rezervasyon gerektirmeyen trenleri ise http://www.interrail.eu/plan-your-trip/interrail-timetable adresinden bulabilirsiniz. Aşağıdaki resimde kırmızı içine alınan kısımdan “rezervasyon gerektiren trenleri gösterme” (Avoid trains that require reservations) kısmına tıklayıp arama yaparak rezervasyon gerektirmeyen, interrail bileti ile binilebilecek trenleri bulabilirsiniz.

Interrail rezervasyonsuz tren bulma

Interrail rezervasyonsuz tren bulma

Interrail Avantajları

Basit bir şekilde interrail yapmanın avantajlarını sıralayacağız. Eğer “e bu neden böyle?” diyorsanız yukarıda yazılanları okuyabilirsiniz.

  • Belli bir programa bağlı kalmazsınız (elbette interrail bilet süresi ve kullanım hakkı haricinde),
  • Sadece büyük şehirleri değil, trenlerin uğradığı en küçük kasabaları bile keşfedebilirsiniz,
  • Tren garları hep şehirlerin merkezinde olduğu için trenden indiğiniz anda şehrin kalbinde bulursunuz kendinizi,
  • Uçaklardaki sıvı kısıtlaması gibi uygulamalara takılmadan istediğiniz şeyleri çantanızda taşıyabilirsiniz,
  • Eğer büyük bir çantayla seyahat ediyorsanız uçaklara bagaj parası vermezsiniz,
  • Trenlerde insanlarla tanışmak çok daha kolaydır (uçak ve otobüsle kıyaslandığında)
  • Bir şehri beğenmediğinizde planladığınız zamandan önce ayrılabilirsiniz
  • Pahalı ülkelerde ucuz ulaşım sağlayabilirsiniz (rezervasyon ücreti olmaz ise, ya da hat müsait ise)

Interrail Dezavantajları

Yine basitçe interrail yapmanın dezavantajlarını aşağıda sıraladık

  • Göreceli olarak pahalı ulaşım,
  • Bazı hatlarda istenen rezervasyon ve ek ücretler,
  • Sadece trenle ulaşım sağlanacaksa, uzak mesafelere zor ulaşım,
  • Yine sadece trenle ulaşım sağlanacaksa ilginizi çekmeyen ülkelerde/şehirlerde bulunma zorunluluğu,
  • Seyahat süresi benim gibi kısıtlı olanlar için uçakla 1 saat sürecek yolda 7-8 saat hatta daha fazla zaman kaybetmek,

Tüm bunların yanında bu yazıda tek ülkede geçen interrail biletinden, kullanılmasının çok mantıklı olmadığından dolayı bahsedilmemiştir.