Hostel ilk duyulduğunda kulak tırmalayan bir kelimeye benzeyebilir ama hosteller hem hayatınızda az yaşayabileceğiniz deneyimleri hem de ucuza seyahat etme imkanını size sunar. Bu yazıda da Hostel Nedir, Hostel Güvenli Mi? sorularına yanıt verdik.

Hostel Nedir, Hostel Güvenli mi?

Hostel Nedir, Hostel Güvenli mi?

Hostel Nedir, Hostel Güvenli Mi?

Detaylara geçmeden önce tek cümle ile şu popüler lafı kullanalım; hostellerin fiyat/performans oranı çok yüksektir! Aşağıda detaylı bir yazı var ama şunu belirtmek isterim ki bu yazı sizi sıkmasın, zaten birkaç kere kaldıktan sonra alışacaksınız ve bu kadar dikkat etmenize gerek kalmadığını göreceksiniz.

Hostel Nedir?

Hostel, ucuz konaklama sunan, özellikle seyahat edip, sadece gece yatacak yer bulmak isteyenlere çok ucuz fiyatlara konaklama imkanı sunan, paylaşımlı odalarda ranza ya da yatakhane düzeni ile konaklama sağlayan tesislerdir. Yani şöyle: bir oda var, içerisinde birden çok yatak/ranza var. Ve siz o yataklardan bir tanesini kiralıyorsunuz. Ve ucuza konaklamış oluyorsunuz. Biraz önceki “tesis” dediğimiz kavram da çok değişken olabiliyor. Kimi yerler bir apartman dairesini hostele çevirmiş olabiliyor kimi yerlerse neredeyse bir otel büyüklüğündeki binada hizmet verebiliyor. Ama mantık hep aynı; sadece yatak veriliyor.

Bazı hostellerde kahvaltı da olabiliyor. Sabahları basit bir kahvaltı (bazen de açık büfe, birçok seçenek sunan) verilebiliyor. Hostellerin belli bir standartı olmadığı için genelleme yapmak çok zor. Kimisi “çarşaf parası” bile alırken kimisi size duş jeli ve şampuan bile verebiliyor. Bu yüzden aşağıda anlatacağımız gibi, mutlaka hostelin sunduğu imkanları dikkatlice okumalısınız.

Kadın okuyucularımız için de hostellerde konaklama için ayrıca bir kısım hazırladık.

Yukarıda, hostel tanımında da belirttiğimi gibi hosteller sadece size kafanızı sokacak yer verir, duş ve tuvalet imkanı sunar. Bunlardan fazlası ise ekstradır. Çoğu hostelde kendi yemeğinizi hazırlamak için mutfak da bulunur ama çok nadir olarak bazı hostellerde mutfak bulunmaz.

Hostelde temizlik ve hijyen de belki aklınıza takılan sorulardan birisi olabilir. Evet, haklı olabilirsiniz. Nitekim hosteller düşük bütçeli birer işletme olduğu için temizlikten de kısılmak durumunda. Ve her an temizlenmesi mümkün olamamaktadır. Ama şöyle bir çözüm var; hostellerde temizlik genelde sabah saatlerinde yapılır (hosteline göre değişmekle birlikte kabaca 9-11 arası diyebiliriz) ve bu temizlik saatlerinden hemen sonra duşunuzu almanız, diğer insani ihtiyaçlarınızı gidermeniz yeterli olacaktır. Böylece aklınızdaki bu soru işaretini giderebilir ya da bu şekilde hostelden olan çekincenizi giderebilirsiniz. Her hostelde tuvalet odada olmayabilir, 3-4 odanın ortak kullanımında bir tuvalet banyo da olabilir.

Önce hostelin ne olduğuyla ilgili detaylara girip sonrasında da hostelde konaklama sırasında size yardımcı olabilecek ve yanınızda olması gereken ürünlerden bahsedeceğiz.

hostel güvenli mi

hostelde dikkat edilmesi gerekenler

Hostellerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hosteller iyidir, hoştur ama kimisi için de bazen çekilmez olabilir. Buna ilk örneği uykusu çok hafif olanlarla ilgili vermek istiyorum. Uykunuz eğer çok hafifse bu sizin için bir sorun olabilir. Çünkü gecenin köründe patır kütür, gürültülü bir şekilde aynı odada kaldığınız kişiler odaya girip çıkabilir hatta bağırabilir bile. Ya da odada kalanlardan bir tanesi horluyor olabilir. Bunun için bazı hostellerde size ücretsiz kulak tıkacı verilir. Açıkçası buradaki “bazı” kelimesi çok nadirdir. Bu yüzden yanınızda kulak tıkacı taşımanızda fayda var. Bunu da neredeyse her yerde 50 kuruş gibi rakama alabilirsiniz. Eğer Türkiye’den alamadıysanız yurtdışında da bulabilirsiniz. İngilizcesi Ear Plug olarak geçer.

Hostellerde Güvenlik, Hosteller Güvenli mi?

Hostel konaklamanız sırasında güvenlik büyük bir önem taşır. Zaten kimle konuşursanız konuşun eğer daha önce hostelde kalmamışsa “e, o kadar kişinin arasında hırsızlık olmuyor mu?” diye bir soru ile karşılaşırsınız. Eğer dikkatli olursanız hiçbir şeyiniz çalınmaz.

1- Değerli eşyalarınızı yanınızda tutun

Hostellerde hiçbir zaman kıymetli eşyalarınızı gözünüzün önünden ayırmayın. Tuvalete dâhi gidiyor olsanız! (Moskova’da iken yan odamda kalan bir çocuğun cep telefonu yaklaşık 1.5 dakika içinde, tuvalete gittiği sırada çalınmıştı). Hem bu web sitesi için hem de yanında çalıştığım profesörün işlerini yapabilmek için seyahatlerimin çoğunda ne yazık ki yanımda bilgisayar taşımak durumunda kalıyorum. Bunu da kimi zaman gözüm hosteli tutmadıysa ya da kilitli bir dolap bulamadıysam bir iki günlüğüne sürekli yanımda taşıyorum. Ortam size güven vermediyse tüm gün yanınızda taşıyın eşyalarınızı

2- Paranızı saklayın

Odada insanlar varken paralarınızı ortaya çıkarmayın, sakladığınız yerleri belli etmeyin. Paranızı belki 3-4 yere böldünüz, çantanızın bir yerine gizlediniz. Ama ne olur ne olmaz odada birisi varken o paraları unutun, yerini belli etmeyin. Herkes hırsız değildir ama herkes masum da değildir.

3- “Yastık altı sigortası” yapın

Ufak bir çanta içine pasaport ve paranızı koyun. Bunu da gece yatarken yastık kılıfınızın içine koyun (önemli bir nokta: pasaportunuzun kıvrılmaması için ön ve arka kapak içine kredi kartı vb. koyabilirsiniz). Ya da çarşafın bir kenarını kaldırıp altına da koyabilirsiniz. Zaten yorgun olduğunuz için yastıkta yaratacağı etkiyi çok hissetmiyorsunuz.

4- Eşyalarınızı dolapta tutun

Çoğu hostel size bir dolap verir. Ama bunların kilidi olmaz; sizin taşımanız gerekir. Ya da bazı hostellerde direk kartlı, şifreli sistem olur size verilen dolap için. Eşyalarınızı (hele ki önemlileri) muhakkak bu dolap içerisinde muhafaza edin ve açık bırakmamaya dikkat edin. Yanınızda da mutlaka bir asma kilit bulundurun. Hatta önerim: asma kilidin tüm anahtarlarını aynı yerde tutmayın. Dışarıda çantanız çalınırsa o dolabı açmak için ihtiyacınız olacak. Aksi takdirde dolabı ya da kilidi kırmak için ekstra para ödeyeceksiniz. Cenevre’de böyle bir şey yaşadı odamdaki kişi.

5- Telefonunuzu uyanık iken şarj edin

Cep telefonu ya da diğer elektronik aletlerinizin şarj işlerini siz uyanıkken halledin, olabildiğince siz uyuyorken ortada bırakmamaya çalışın.

Hostelde güvenlik

Palermo’da aynı odada kaldığımız Koreli’nin güvenlik tedbirleri 🙂

Kadınlar İçin Hostelde Konaklamak

Birçok kadının aklını hosteller çeliyor olsa da belki akıllarına soru işareti takılıyordur. Bu yüzden de daha önce hostellerde konaklayan kadın arkadaşlarımızın da görüşleriyle kadınlar için hostel kısmını hazırladık.

Eğer kadın olarak hostel konusunda çekinceleriniz varsa, bazı hostellerin sadece kadınlara yönelik yatakhaneleri de bulunur, konaklamak istediğiniz hostelde böyle bir oda var mı ya da şehirde böyle bir alternatif var mı kontrol edebilirsiniz. Kimi hosteller de bazen “pozitif ayrımcılık” yapabilir ve kadınlar için ayrı oda olmamasına rağmen farklı odaları kadın ve erkek olarak ayırabilirler. Elbette bu imkanlar dahilinde ve hostelin insiyatifinde bir durum.

Hostel odasında üstünüzü değiştirmek istemiyorsanız, üstünüzü değiştirme işini tuvalette hallederek çözebilirsiniz.

Yine duş işini de, yeni giyeceklerinizi yanınızda götürüp, giyinik girip, giyinik çıkarak halledebilirsiniz.

Hostelde Curfew nedir?

Online hostel rezervasyon sistemleri üzerinden hostellere baktıysanız belki bu terimi görmüşsünüzdür “curfew”. Peki nedir bu curfew? Curfew, karartma olarak geçer ve hostelde belli bir saatten sonra ışıkların kapatılacağı, ortak alanlarda bulunulmaması gerektiğini  belirtir. Yani, eğer curfew 23:30 olarak belirtilmişse 23:30’dan sonra ortak alanlarda muhabbete ya da ortak bir aktiviteye izin verilmez. Bu çok yaygın bir şey olmasa da yine de bilmekte fayda vardır.

Hostelde Konaklarken Gerekli Araç ve Gereçler

Başta da belirtiğimiz gibi hosteller sadece “kafanızı sokacak yer” verir sizlere. Ve havlu bile çoğu zaman ekstradır hostellerin gözünde. Bunun için hele ki uzun süreli bir seyahata çıkıyorsanız ve birden çok farklı hostelde konaklayacaksanız aşağıdaki listede yer alanları temin etmeniz ve yanınızda götürmeniz yararınıza olacaktır. Bunlar minimum ve “mutlaka olması gereken” listesidir.

  • Kulak tıkacı
  • Göz bandı (ışıktan rahatsız olmamak için)
  • Asma kilit (ne çok büyük, ne de çok küçük. Orta boy olanlar işinizi çözer hatta şifreli olanları çok daha makbul)
  • Havlu (mikrofiber ya da peştemal gibi olan hafif, hızlı kuruyan bir havlu)
  • (Uzun saçlılar için) Saç kurutma makinesi (hostellerdekilerin çoğu nedense ya bozulmuş ya da çalınmış olur. Yanınızda ufak seyahat tipi olanlardan alın ki hasta olmayın.)
  • Priz çoklayıcı (hostel odalarında kimi zaman tek bir priz olur, bu yüzden bu prizden yararlanabilmek ya da aynı anda hem cep telefonunuzu hem de power bankinizi şarj etmek için olmazsa olmaz)
  • Şampuan ve duş jeli (hostellerin çok az bir kısmı bunu size temin eder, bu yüzden ufak seyahat tüplerinde taşıyabilirsiniz)

Hostellerde Arkadaşlık

Hostellerin en güzel yönlerinden biri de herkesin hiç tanımadığı kişilerle sohbet edebilmesi ve topluca dışarıya çıkmaktır. Ayrıca bazı hosteller pub crawl denen “bar gezmesi” organize ederler.  Pub crawl nedir?  yazımıza da göz atmalısınız.

Sonuç olarak hostelde konaklamak, seyahat etmek için olmazsa olmazınızdır. Bu konaklamaları daha rahat hale dönüştürmek sizin elinizdedir. Yukarıdaki yazı yaklaşık 60 hostel konaklamasından sonra ortaya çıkan tecrübelerin ışığında hazırlanmıştır. Dilerim hostelde kalma konusunda size yardımcı olur.