Havaalanı mı Yoksa Havalimanı mı?

Havaalanı mı Yoksa Havalimanı mı?

Havaalanı mı Yoksa Havalimanı mı?

Havaalanı mı Yoksa Havalimanı mı? Sorusu biraz gereksiz gibi görünse de öğrenildiği zaman “hadi ya” dedirten bilgilerden biridir. Çünkü çok bilinmez aslında bu ikisi arasındaki fark. Bu fark da İngilizce’de ya da başka bir yabancı dilde yoktur bu dillerde de Airport, Aeroport ve Aeroporto olarak geçer. (araştırdığım kadarıyla İspanyolca ve İtalyanca’da da böyle bir fark yok. Muhtemelen Fransızca’da da böyle bir fark yoktur). Ama Almanca’ya baktığımız zaman havalimanı flughafen olarak geçer. Flug uçuş, hafen da liman demektir. Bunun yanında bazı askeri hava meydanları ya da ufak uçakların kaltığı (mesela Konstanz‘daki meydan flugplatz yani hava meydanı olarak geçer) bu meydanlar da çok çok ufak yerler olmakla beraber sürekli bir hava trafiği yoktur ve sezonluk ya da ufak uçakların inip kalktığı yerler de denebilir.

Farklı dillerdekileri de ele aldıktan sonra şimdi bu yüzden Türkçemizde bu ikilemin nedenini ele alıp havalimanı ile havaalanı arasındaki farkı, neden farklı kelimeler kullanıldığını açıklamak istedim. Bu havaalanı havalimanı farkı karışıklıklara da yol açabilmekte ve kafa karıştırabilmekteydi. Bunların en başında gelen de Sabiha Gökçen‘e dâhi havaalanı denmesiydi. Yani Çanakkale Havaalanı ile Sabiha Gökçen Havaalanı bir tutuluyordu. Şimdi detaylara iyice girelim.

Bilindiği üzere ülkemizdeki havacılık faaliyetlerini Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) kontrol etmektedir.

İlk önce havalimanı ve havaalanının kelime anlamını DHMİ’den aldığımız şekilde direk aktaralım.

DHMİ’ye göre havaalanı: Bütünü ya da bir bölümü içinde hava araçlarının; iniş, kalkış ve yer hareketlerini gerçekleştirebilmeleri için karada veya suda oluşturulmuş, (bina, tesis ve teçhizatla donatılmış) tanımlanmış saha.

DHMİ’ye göre havalimanı: Uluslararası hava trafiği, geliş ve gidişlerine hizmet vermek amacıyla tesis edilmiş olup, gümrük, göçmenlik, halk sağlığı, hayvan ve bitki karantina işlemleri ve benzeri işlemlerin bünyesinde vakit kaybedilmeksizin yürütüldüğü havaalanıdır.

Yani, bu açıklama diyor ki havalimanınlarında daha çok uluslararası hava trafiği varken ve bu uluslararası hava trafiği gümrük başta olmak üzere birçok kısım gerektirdiği için daha kompleks bir yapıdır. Havaalanı ise daha basit hizmetler vermek üzere yapılmış, uçakların inip kalktığı bir hava meydanıdır.

Ve 2012 yılının Şubat ayında yayımlanan bir yönetmelikle DHMİ bu ayrıma bir son vermiş ve tüm hava meydanlarının isimlerinin havalimanı olarak isimlendirildiğini duyurmuştur.

Şimdi günümüze gelelim ve bu yazının da öyküsüni kısaca anlatıp sonuca bağlayalım.

Bu konuyu ben de merak ettiğim için Rotavrupa’ya eklemek üzere araştırma yaptığım zaman aslında 2012’den beri böyle bir fark kalmadığını öğrendim ve şaşırdım. Evet, 2012 yılından itibaren böyle bir ayrım kalmamış ve artık havaalanı ya da havalimanı olarak farklı isimlendirilmiyor, tüm hava meydanları için sadece ve sadece havalimanı kelimesi kullanılıyor. Buna neredeyse hiçbir ticari uçuşun acil durumlar dışında gerçekleşmediği Çorlu Havalimanı da dâhil.