İnternette dolanan onlarca video var havalimanlarındaki çalışanların bavulları pazardaki karpuz fırlatanlar gibi fırlattığı hakkında. E durum böyle olunca da tam olarak aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi manzaralar ortaya çıkabiliyor. Ama unutmayın ki hasarlı bagaj durumunda yolcu hakları da tam bu noktada devreye giriyor. İşte valiziniz uçakta hasar aldıysa ne yapabilecekleriniz ve neler yapabileceklerinizin olduğu yazı;

Hasarlı Bagaj Durumunda Yolcu Hakları

Hasarlı Bagaj Durumunda Yolcu Hakları

Hasarlı Bagaj Durumunda Yolcu Hakları

Sitemizde yer alan yolcu hakları kategorisine hasarlı bagaj durumunda yolcu haklar konusunda da sizlere bilgilendirici birkaç şey yazmak ve bu konu ile ilgili de bilgiler vermek istedik. Hasarlı bagaj yolcu hakları kapsamına girer ve uçtuğunuz hava yolu şirketi zararınızı karşılamakla yükümlüdür. Buna da hasarlı bagaj tazminatı denir.

Öncelikle şunu belirtelim, bagajınızı hava yolu hasara uğratmaz ya da bunda bir rolü olmaz. Bildiğiniz üzere bagajlar, havalimanında hizmet veren yer hizmeti şirketi ya da şirketleri tarafından (bazı havaalanlarında birden fazla yer hizmeti şirketi vardır; TGS (Turkish Ground Services) ve Çelebi gibi). Bu yüzden uçtuğunuz şirketin hasarda bir rolü yoktur. Ancak hasarınızı karşılamada şirketin müşteri ilişkileri önemli rol oynar.

Hasarlı Bagaj Nedir?

Hasarlı bagaj tanımını biraz yapmak gerekiyor çünkü hava yolu şirketi buradan yola çıkarak hasarınızı karşılamak istemeyebilir. Bunu da 2 şirketin web sitesinde yer alan tanımlar ile ele alalım.

Öncelikle Türk Hava Yolları bagaj aksaklıkları sayfasından bir alıntı;

Bagajdaki hasar anında fark edilecek türdense (teker veya kulp kırılması, yırtılması, içinde eşya eksilmesi, vb.)

Burada gördüğünüz gibi herhangi bir detay verilmemiş. Ama Pegasus Hava Yolları bagaj hasarı sayfasından alınan bilgi şöyle diyor;

Önemli Hatırlatma: Aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı oluşan hasarlardan Pegasus Havayolları’nın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

• minor sıyrık, delik, kesik
• hafif nemlenme, ıslanma
• bagajın niteliği, bagajın kendisinde var olan bir kusur, kalite düşüklüğü veya bozukluk nedeniyle oluşan teker, kulp, kayış, fermuar hasarı
• iyi paketlenmemiş (kırılabilir) ve ağırlıktan kaynaklanan hasarlar
LRT (Limited Release Tag-Sınırlı Taşımacılık) etiketi düzenlenmiş eşyalar

Yani, Pegasus bagaj hasarında biraz sorumluluğu azaltmaktadır. Tabii size anlatacaklarımız bunun olmasını engelleyebilir. Çünkü siz valizinizi sağlam teslim ettiyseniz sağlam teslim almalısınız.

Hasarlı Bagaj Valiz Durumunda Ne Yapılmalı?

Bu durumu ikiye ayırmakta fayda var. İlki;

Anında fark edilebilecek hasarlar;

Uçaktan indiniz ve taşıyıcıdan valiz ya da bagajınızı aldınız ve anında görülecek bir hasar var. Bagaj ya da valizde kırılma, tekerlek kopması, ıslaklık, kulp kopması gibi. Yapmanız gerekenler kısaca şöyle;

  • Hemen bagaj tesliminde bulunan yerlere gitmek ve rapor tutturmak.
    Eğer valiziniz taşımaya müsait değilse yani tekeri kopmuş ya da kulpu kopmuş ise size hemen yeni bir valiz veriyorlar. Eğer taşınmasına engel olacak bir durum yoksa rapor tutturuyorsunuz. Burada önemli nokta da şu; rapor tutmak istemezlerse diretin ve rapor tutturun. Yoksa size bir kağıt verip “şuraya mail atın” gibi bir şey söyleyeceklerdir. Ama bunu yapmayın ve rapor tutmalarında ısrar edin. Rapor tuttururken size bagajınızın yaklaşık değerini de soracaklardır. Aşağıda bir rapor örneği bulunuyor. Bu adım hasarlı bagaj tazminatı için en önemli adımdır.
Hasarlı Bagaj Durumunda Yolcu Hakları

pegasus hasarlı bagaj rapor-hasarlı bagaj pegasus

  • Size verilen mail adresine istenen bilgileri yollayın
    Bu bilgiler firmalara göre değişiklik gösterebilmektedir ama aşağı yukarı hepsi şu şekildedir;

    • Biniş kartı
    • Bagaj etiketi
    • Hasar raporu
    • Hasarlı bagajın fotoğrafı
    • Varsa bagajınızın faturası, yoksa da yaklaşık bedeli
    • Hızlı olması için banka hesap bilgilerinizi de gönderebilirsiniz.

Anında fark edilemeyecek hasarlar;

Eğer bagajınızda hemen görebileceğiniz bir hasar yoksa bunu da en geç 7 gün içinde (SHGM bu süreyi belirliyor, tüm hava yollarında bu süre aynıdır) aşağıdaki belgeleri ilgili hava yolu şirketine iletişim kısmında yollamalısınız.

  • Biniş kartı
  • Hasarlı bagajın fotoğrafı
  • Bagaj etiketi (bazı durumlarda istenmeyebiliyor ama yollamanız yararlı olacaktır)

Hasarlı Bagaj Kaç Günde Sonuçlanır?

Açıkçası bununla ilgili bir zaman aşımından ilgili yönetmelikte bahsedilmemiş. Ama en geç 30 gün içerisinde çözüme ulaşması gerekiyor.

Yurtdışında Hasarlı Bagaj Durumunda Yolcu Hakları

Eğer yurtdışı bir uçuş gerçekleştirdiniz ve bagajınız hasarlı. Yapmanız gereken yine aynısı. Eğer İngilizce iletişim kurmakta zorlanıyorsanız sizinle aynı uçakta olan birinden yardım isteyebilirsiniz. Ya da en basitinden iki-üç kelime ile, cümle kurmadan bile derdinizi anlatabilirsiniz. “damage, report” ya da “damage, new luggage” gibi kelimeler rapor tutmalarını istediğinizi, eğer kullanılamayacak durumda ise size yeni bir valiz vermelerini sağlayabilir. Gezmek için İngilizce şart değil, buna da bu sırada vurgu yapalım 🙂

Hasarlı bagaj durumunda yolcu hakları biraz uyanıklık gerektiriyor. Birkaç maddede özetleyecek olursak;

  • Ne olursa olsun hasarlı bagaj gördüğünüzde rapor tutturun,
  • Hasarlı bagajın fotoğrafını imkanınız var ise direk havaalanında çekin,
  • Olabildiğince erken şirketle iletişime geçin,
  • Bagajınızın değeri ne ise onu söyleyin,
  • İsteğiniz konusunda ısrarcı olun.

Eğer hasarlı bagaj durumunda yolcu hakları konusunda ilgili hava yolu şirketi zararınızı karşılamaz ya da zararınızı karşıladığı tutar sizi memnun etmezse SHGM’ye de başvurabilirsiniz.

Bize de hasarlı bagaj ya da valiz konusunda istediğinizi sorabilirsiniz, elimizden gelen en iyi cevabı size çok hızlı bir şekilde sunacağız!

Rötar yada uçuş iptali yolcu hakları sayfalarımızı da inceleyin

https://www.rotavrupa.com/category/yolcu-haklari/