Konu Başlıkları
Her ne kadar Schengen ülkelerinin vize başvuruları benzer olsa da aslında her biri ayrı bir dünya. Bu yüzden de yakın çevremizden birileri ya da kendimiz vize başvurusu yapıp sonuçlandığında bilgileri detaylıca toplayıp burada sizlere sunuyoruz. Bu yazımızda da size Fransa vize işlemleri nasıl yapılır? Fransa vize başvuru formu, Fransa vizesi için gerekli evraklar gibi konularda bilgi sunacağım.
Yazıya başlamadan önce şunu belirtelim, vize için otel rezervasyonu, vize için uçak bileti rezervasyonu gibi birçok konuda yazılarımız mevcut ve bunların hepsi Schengen Vizesi kategorisi altında bulunuyor. Özellikle uzun süreli Schengen vizesi almak istiyorsanız bu kategorideki yazıları okumanızı şiddetle tavsiye ederiz. Ve bu yazıyı okumaya başlamadan önce Schengen Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazısını muhakkak okumalısınız.
Bunun yanında Fransa’dan alacağınız vize ile Schengen ülkelerinde serbestçe gezebilirsiniz. Schengen vizesi ile gidilebilen ülkeler.
Fransa Vize İşlemleri
Fransa, Schengen vizesi konusunda cömert davranan ülkelerin başında gelmektedir. İyi hazırlanmış belgelerle kolayca vize almanız, hatta biraz da destekleyici belge sunarak uzun süreli vize almanız işten bile değil.
Aşağıda adım adım Fransa vizesi nasıl alınır anlatacağız. Bu yazı turistik amaçlı vize başvurusu için geçerlidir.
Fransa Vizesi Başvuru Merkezi
Fransa vize işlemleri için VFS Global firmasını aracı olarak kullanıyor. Schengen vizesi ve uzun süreli öğrenci vizesi için konsolosluk yada büyükelçilik başvuru kabul etmiyor. Bu yüzden Fransa vize başvurusunu VFS Global’e yapmanız gerekiyor.
Fransa’ya vize başvurusu ikamet ettiğiniz şehire göre 2 farklı merkezden (Ankara ya da İstanbul’dan) gerçekleştiriliyor.
Polonya vize başvurusu yazısında detaylıca VFS’den randevu alma konusunu anlattık. Aradaki tek fark; farklı bir link olacak olması.
Ankara için randevu
http://www.vfsglobal.com/france/turkey/ankara/scheduleanappointment.html
İstanbul için randevu
http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/Schedule_an_Appointment.html
Randevunuzu aldıktan sonra sıra belgeleri hazırlamakta.
Fransa Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Aşağıdaki belgeler Fransa vize başvuru sırasında istenen belgeler olup bunların muhakkak temin edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında yazının devamında durumunuza göre (çalışan ve öğrenci gibi) istenen belgeler farklılık göstermektedir. Bu belgeler turistik amaçlı vize başvurusu için geçerlidir.
- Pasaport (Schengen bölgesinden çıkacağınız günden itibaren +3 ay daha geçerliliği olması lazım.)
- Fransa Schengen vize başvuru formu (İngilizce ya da Fransızca doldurulmalı). Buradan Fransa vize başvuru formunu indirebilirsiniz.
- Son 3 aylık bankası hesap dökümü (başvuru tarihinizden en geç 1 hafta öncesinde alınmalı, imzalı ve kaşeli olmalı. Banka şubelerinden 5 dakikada veriliyor. İmza sirküleri de verecekler size banka şubelerinden. Vermezlerse isteyin. Öğrenci olsanız dâhi bu belgeyi vermeniz bir artıdır.)
- Seyahat Sağlık Sigortası (herhangi bir banka şubesinden ya da internet üzerinden dâhi 5 dakikada yapabilirsiniz. Benim özel sağlık sigortam olmasına ve yurtdışı seyahatlerini de kapsamasına rağmen kabul etmek istemediler, teminat bedeli yazmadığı için. Ama orada kocaman “sınırsız” olarak yazıyordu. Açık bir şekilde 30,000 Euro teminatlı yazması lazım.)
- Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu (THY’den yapabilirsiniz, ücretsiz. Nasıl yapılacağını videolu bir şekilde anlattık: THY Ücretsiz rezervasyon ). Vizeniz çıkmadan ödeme yapmanız gerekmiyor, şahsi olarak da tavsiye etmiyorum.
- Otel (ya da hostel) rezervasyonu (yine nasıl yapılacağını gösterdik: Vize için ücretsiz otel rezervasyonu)
- Doldurulmuş Schengen Vizesi Başvuru Formu (schengen başvuru formu nasıl doldurulur ve Schengen vizesi doldurulmuş örnek forma buradan ulaşabilirsiniz)
- Seyahat planınızı ve amacınızı anlatan bir dilekçe. (şu amaçla, şu tarihler arasında şu şehirlerde olacağım gibi ifadeler ile basit bir vize başvuru dilekçesi)
- Eski pasaportunuz varsa orjinali ve başka ülkelere (özellikle Schengen bölgesine) giriş çıkışlarınızın bulunduğu sayfanın fotokopisi. Ve varsa eski vizelerinizin (İngiltere, Amerika ya da Schengen) fotokopisi,
- 2 adet biyometrik fotoğraf (3.5 cm x 4.5 cm boyutlarında, fotoğrafçılar Schengen için diyince biliyorlar zaten)
- Kimlik fotokopisi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus ve Vatandaşlık işlerinden hızlıca alabilirsiniz) ve ikametgah belgesi (e-Devlet’ten de alabilirsiniz.)
- Fransa Vize ücreti (Aralık 2016: 60 Euro, TL KABUL EDİLMİYOR)
- Servis ücreti (26 Euro. Dikkat! Euro olarak götürmelisiniz, TL KABUL EDİLMİYOR)
Yukarıda belirttiklerimiz en temel istenen belgeler. Bunun yanında durumunuza göre aşağıdaki belgeleri de sunmanız gerekiyor.
Çalışanlar İçin Gerekli Belgeler
- Son 3 aya ait maaş bordrosu (ıslak imza ve kaşeli)
- SGK işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü (4A-4B-4C)
- İşveren’den alınan izin yazısı (antetli kâğıtta olmalı.)
- Hangi görevde çalıştığınız,
- Şehir ve şube (varsa) bilgisi
- İşe başlama tarihi,
- Maaş tutarı
- Kaç gün izinli olduğunuz
- Seyahatiniz bittiğinde işinize dönüp devam edeceğinize dair taahhüt.
- Şirketinizin aşağıdaki belgeleri:
- Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı
- Vergi Levhası fotokopisi
- Ticari Sicil Gazetesi fotokopisi
- İmza sirküleri fotokopisi
- Faaliyet belgesi fotokopisi
Öğrenciler İçin Gerekli Belgeler
- Öğrenci belgesi (okuldan alınmalı ve ıslak imzalı, kaşeli olmalı. E-Devlet’ten alınan öğrenci belgesi vize başvurusunda kabul edilmeyebiliyor.)
- Seyahatinizin giderlerini kim karşılayacaksa dilekçe ve o kişinin finansal ya da mesleki belgeleri.
- 1. derece yakınınızın olması daha iyi olacaktır. Eğer böyle bir imkan yoksa yakın akrabalarınızı da sponsor olarak gösterebilirsiniz.
- Sponsorun son 3 aylık banka hesap dökümü,
- Memur ise bordrosu,
- Çalışan ise çalıştığı şirkete dair yukarıdaki belgeler.
Şirket Sahipleri İçin Gerekli Belgeler
- Şirketin antetli kağıdına yazılmış vize başvuru dilekçesi
- Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı
- Vergi Levhası fotokopisi
- Ticari Sicil Gazetesi fotokopisi
- İmza sirküleri fotokopisi
- Faaliyet belgesi fotokopisi
Emekliler İçin Gerekli Belgeler
- Bankaya yatan emekli maaşını gösteren belge (yani banka hesap dökümü. Yine son 3 aylık ve imzalı kaşeli olmalı.)
- Emekli kimlik kartı fotokopisi (emekli cüzdanı olarak da biliniyor)
- SGK’dan emekli olduğuna ve emekli maaşı alındığına ait belge.
Reşit Olmayanlar İçin Gerekli Belgeler
18 yaşından küçükler Fransa vizesine başvururken istenen belgeler şu şekilde;
- Yasal velisini gösteren belgeler
- Kimlik fotokopisi
- Tam tekmil vukuatli nüfus kayıt örneği
- Öğrenci belgesi (okuldan alınmalı ve imzalı, kaşeli olmalı.)
- Ebeveynleriyle birlikte seyahat etmiyorsa veya ebeveynlerinden sadece biriyle birlikte seyahat ediyorsa, ebeveynlerinin noter tasdikli izin belgesi (Muvaffakatname).
Muvaffakatnamede, çocuğun seyahat tarihleri, kalacağı yer, açık adresi, ve varsa refakat edecek kişinin bilgileri açık ve ayrıntılı bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. - Seyahat masraflarını karşılayacak kişiye ait (anne, baba, akraba gibi) finansal ve mesleki belgeler ve dilekçe.
Fransa vizesi için gerekli belgeler bölümünde aradığınızı bulamadıysanız buraya da Fransa Vize İşlemleri için göz atabilirsiniz.
Merhaba yazılarınızdaki bilgilendiricilik için teşekkür ederiz tekrar ben Almanya ya gideceğim bir hafta turistik bir ay sonra hangi ülkeye başvurmalıyım sizce Almanya biraz zor veriyorlar diye söylediler de ?
Merhaba,
Ben teşekkür ederim değerli görüşünüz için.
Belgeleriniz tam olduktan sonra Çek Cumhuriyeti hariç herhangi bir ülkeden başvurabilirsiniz.
Schengen Vizesi kategorisindeki yazılara da mutlaka göz atın, faydalı olacaktır
Ferit Bey merhaba,
Eşimle birlikte Fransa seyahati yapmayı düşünüyoruz.Eşim şu anda çalışmıyor , seyahat masraflarının karşılanması kısmında benim tarafımdan karşılanacağını yazacağım galiba.Birde benim tarafımdan karşılanacaksa eğer banka hesap bilgileri olarak eşimin başvuru evraklarına benim hesap bilgilerimi girmem gerekir mi?Birde günlük 120euro gibi olan bir bedelin banka hesabında bulunması hususunda eşimin masraflarını benim karşılamam durumunda benim hesabımda ikimizin toplam tutarı kadar bir meblağ mı bulunması gerekli?Yoksa ayrı ayrı hesaplarda mı?teşekkür ederim.
Merhaba,
Eşiniz çalışmıyorsa vizede siz ona sponsor olmalısınız ve tüm belgeler sizin üzerinize olmalı. Yani banka hesabınızda da 2 kişilik para olması gerekiyor.