Konu Başlıkları
Detaylı Bakü Gezi Rehberi aslında çok yakınımızda olan ve İngilizce bilmeseniz de sanki Türkiye’de gibi olacağınız Can Azerbaycan için hazırlandı. Bizzat 4 gün orada kalarak, her noktada not olarak çok özenle bu rehberi hazırladım. Gitmeden önce Türkçe kaynaklardan aldığım bilgilerin çok da gerçeği yansıtmadığını görünce sinirlendim ve şu ana kadar yazılmış en detaylı Bakü gezi rehberi olması amacıyla hazırladım. Diğer yazılarda dikkat ederseniz “gezi notları” olarak paylaşıyordum ama bu tam bir Bakü gezi rehberi!
Bakü Gezi Rehberi
Bakü bence birçok Avrupa şehrinden çok çok daha güzel. Açıkçası daha önce gitmediğime pişman oldum. Ama hiçbir şey için geç değildir!
Bazı noktalara hızlıca değinmek istiyorum:
Bakü’nün para birimi Manat ve yaklaşık olarak 1 Manat yaklaşık 2 TL‘ye karşılık geliyor (Ocak 2017) 100 Kepik de 1 Manat ediyor (aynı bizdeki kuruş hesabı gibi).
Bakü genel olarak ucuz.
Örnek Fiyatlar:
- İki litrelik su markette 80 kepik,
- Gülüstan marka tadı gayet güzel olan içeceklerin yarım litreliği 50 kepik,
- Marketlerde satılan hamur işleri 40 kepik.
- Bakü’de sigara fiyatları da oldukça uygun. Gelirken bol bol getirebilirsiniz. Örneğin Kent 2 Manat, Rothmans 2.1 Manat, More 1.2 Manat gibi.
- Bakü’de alkol fiyatları da ucuz, yerli bira 1 Manat, Heineken 1.6 Manat gibi.
Türkçe konuşarak kesinlikle anlaşabiliyorsunuz. Bazı kelimeler farklı olsa da hiçbir sıkıntı çekmezsiniz, sadece eğer karşınızdaki çok hızlı konuşursa sıkıntı olabiliyor (en azından benim açımdan böyle oldu).
Her konuştuğunuz insan sizi sevinçle karşılayacaktır.
Bakü’ye Ulaşım
Bakü’ye otobüsle ya da uçakla gidebilirsiniz. Otobüs tam 2 gün 18 saat sürüyormuş! Azeriler genelde otobüsle gelip gidiyormuş çünkü böyle daha ucuz. Eğer merak ediyorsanız: 80 Dolar’a gidiş-geliş İstanbul-Bakü yapılabiliyor. Ya da Trabzon’dan da otobüsle ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan uçak 2 saat 30 dakika sürüyor. Giderken geniş gövdeli uçak olan Boeing 767-300ER uçağı denk geldi ve rahattı. Dönüşte ise Airbus A319 gibi ufacık bir uçaktı.
Ben yaklaşık 2 ay önce 275 TL’ye Azaljet’ten biletimi almıştım. Ki bu gerçekten iyi bir rakam. Yine 300-350 TL aralığında Bakü’ye direk uçuşlar bulabilirsiniz. Azaljet’i de anlattık Azal ve Azaljet Hava Yolu Nasıl?
Azerbaycan Vizesi
Aslında “iki devlet tek millet” sözünde geçen “iki devlet”ten Azerbaycan’ın Türkiye’ye vize uygulaması biraz garip geliyor ama bunun içinde birçok siyasi ve politik neden yatıyor. Bu yüzden çok deşmeyelim. Azerbaycan’a giderken vize için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Havalimanına indiğinizde “Vize” bölümüne gidip (basit bir banko) bir form doldurmanız (örneği aşağıda) ve 10 Dolar vermeniz gerekiyor. Arkadaki görevliler vize kağıdını elde yazıp pasaportunuza yapıştırıyor ve size veriyor (bu vize 1 aylık ve tek girişli). Şunu da söylemeliyim, bu vize biraz “sembolik” çünkü Türkiye’den geliyorsanız 10 Dolar veriyorsunuz ama mesela İngiltere vatandaşı 118 Dolar, Amerika vatandaşı 160 Dolar, Fransa vatandaşı ise 35 Euro ödüyor. Bunlara baktığınızda vizenin çok da bir şey olmadığını anlıyorsunuz. Bu arada, Azerbaycan yeşil pasaport, gri ya da diplomatik pasaporta vize uygulamıyor.
DİKKAT! Azerbaycan kapıda vize uygulaması sadece Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’nda geçerlidir. Eğer başka bir şehire uçuşunuz varsa ya da karayolu ile Azerbaycan’a girecekseniz vizenizi daha önceden almanız gerekmekte.
Eğer Azerbaycan’da 10 günden fazla kalacaksanız polise bildirmeniz gerekiyor. Ama bunu oteller sizin yerinize yapıyor.
Azerbaycan Transit Vize
Eğer Azal’ın ucuz uçuşlarını gördüyseniz ve Azal Hava Yolları ile Pekin’e ya da Amerika’ya uçak bileti almayı düşünüyorsanız, aktarma sırasında transit vize istenip istenmediği aklınıza gelebilir. Ne yazık ki Azerbaycan’dan aktarma yapmak için transit vize ihtiyacınız var. Zaten direk kapıda vize alabildiğiniz için bunu da düşünmenize hiç gerek yok. Parasını ödeyip vizenizi alabilirsiniz. Hem de zamanınız varsa Bakü‘nün tadını çıkarabilirsiniz.
Bakü Döviz Bozdurma
Bakü’de döviz bozdurmak için Dolar, Euro ya da başka bir para birimi almanıza gerek yok. Direk Türk Lirası ile gidip bu parayı bozdurabilirsiniz. Önerim yanınızda 10 TL’lik banknot olması, bunu havalimanında bozdurmanız ve aşağıda anlattığım “havalimanından ulaşım için” kart almanıza yeter. Geri kalanını şehirde bozdurabilirsiniz. Bakü’de genelde bankalar bu işi üstlenmiş ve bankalarda bozabiliyorsunuz. Mesela “İçeri Şeher” metro istasyonunun tam karşısında Ziraat Bankası var. Burası saat akşam 9’a kadar açık (ne olur ne olmaz siz bu saatlere bırakmayın) ve burada paranızı bozdurabilirsiniz. Direk TL-AZN olarak, en az kayıpla.
Bunun dışında yurtdışında genelde kredi kartı kullanırım ne harcadığımı tam görebilmek ve “eksik, sahte” para üstü sorununa yakalanmamak için. Ama Bakü’de kredi kartı kullanımı nedense çok kısıtlıydı. Kapısında visa ve mastercard logosu olan yerlerin de makineleri arızalıymış. Belki hep arızalıydı, belki gerçekten kısa süreliğine arızalıdır.
Bakü Havalimanı Ulaşım
Bakü’nün havalimanının ismi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı olarak geçiyor. Buradan şehire ulaşmak da çok kolay. Terminalden çıktığınızda tam karşıda bir otobüs sizi bekliyor olacak. Terminal binasının önünde yer alan makineden “Bakı Kart” alın ve içine para yükleyin (para üstü vermiyor, kalan parayı direk karta yüklüyor). Kart ücreti 2 Manat, otobüs içinse 1.30 Manat vermeniz gerekiyor. Daha sonra şehir merkezi olan 28 May durağında ineceksiniz. Buradan da metroya binip şehir merkezine (içeri şeher) ulaşabilirsiniz. Metro ulaşımı için tek binişlik 0.20 Manat (20 kepik) ücret düşüyor kartınızdan. Şehir merkezine başka ucuz bir yol daha var ama bunun için 15 dakika yürümeniz gerekiyor. Zaten Bakü’ye ulaşımın 2.5 TL olduğu için değmeyeceğini düşünüyorum.
Bakü’de Konaklama
Bakü’de konaklama için İçeri Şeher bölgesini tercih etmelisiniz-edebilirsiniz. Ben Caspian Hostel adlı güzel ve şirin bir yerde kaldım. Toplam 3 gece için 39 Manat ücret ödedim ve kahvaltı da dahildi. Bakü’de ucuz konaklama için birebir diyebilirim.
Azerbaycan’da Telefon ve İnternet
Eğer telefonunuz ile internete bağlanmak istiyorsanız (wifi aramadan) uçakta satılan kartlardan (elbette AZAL ile uçtuğunuzu varsayarak) alabilirsiniz. Nar isimli şirkete ait hat ve bir ay geçerli 3 GB internete sahip hat 6 Manat’a satılıyor. Şehirde de yine bu fiyatlara hat alabilirsiniz.
Bakü’de Yeme-İçme
Bakü’ye daha önce gidenlerden “çok pahalı”, “Avrupa’dan daha pahalı” gibi şeyler duymuştum ve bunun için açıkçası çok para götürdüm yanımda (şöyle açıklayayım: o kadar çok para bozdurmuşum ki dönerken Bakü’de bir marketten 4 karton sigara aldım ve havalimanında kahve içtim, kurabiye yedim ve bitmedi!) ama hiç de öyle anlatıldığı gibi değil. Bakü ucuz bir şehir. Örnek vermek gerekirse en merkezi yerlerde et döner 1-2 Manat arasında, bir restoranda (mesela Merkez Lahmacun adındaki restoran) lahmacun 2 Manat, beyti sarma 7 manat gibi. Öyle mutlaka yemeden dönmeyin denecek bir şey yok, gözünüze kestirdiğinizi yiyin derim.
Eğer bir tavsiye isterseniz: sahilde yat kulübünün yakınında bir çay bahçesi var. Burada bir demlik çay alıp oturabilirsiniz. Bir demlik çay sadece 2 Manat!
Bakü’de Gezilecek Yerler ve Ücretleri
Burada madde madde Bakü gezi rehberi kapsamında gidebileceğiniz yerlerden ve ücretlerinden bahsedeceğim. Şunu belirteyim; Gobustan ve çamur volkanlarına (mud volcano) gitmek için tur ya da taksi şart. Burada en önemlilerini yazdım, elbette görülecek ve yapılacak 100’lerce şey var her şehirde olduğu gibi.
Yukarıdaki haritada da harita üzerinde Bakü gezi rehberi noktaları bulunuyor. Google Haritalar tabanlı olduğu için kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Kız Kalesi
Hemen şehrin merkezinde bulunan bu yapı hakkında 10’larca farklı efsane mevcut. Benim gördüğüm, multimedya sistemlerini en iyi şekilde kullanan müzelerden bir tanesi.
Girişi öğrenci için 0.6 Manat (60 kepik), tam ücret 2 Manat özellikle çatısı çok güzel bir manzaraya sahip. Muhakkak girmelisiniz.
Şirvanşah Sarayı
Burası da gayet güzel bir yapı, hemen şehir merkezinde.
Girişi yine öğrenci için 0.60 Manat, tam ücret 2 Manat.
Minyatür Kitap Müzesi
Şirvanşah Sarayı’nın hemen yanında bulunan bu müze yüzlerce farklı minyatür kitabı barındırıyor ve Guinness dünya rekorları kitabına girmiş. Giriş pulsuz (ücretsiz 🙂 )
Heydar Aliyev Kültür Merkezi
Bu muhteşem yapıya ulaşmak için biraz yürümelisiniz. En yakın metro istasyonu: Neriman Nerimanov. Burada indikten sonra yaklaşık 10-15 dakika yürüme mesafesi var. Ya da otobüsle de ulaşabilirsiniz. 28 May’dan kalkan otobüsler buradan geçiyor, şoföre muhakkak sorun. Binanın içinde sergiler yer alıyor. Sergiler sürekli değiştiği için fiyat da değişiyor. Ama yaklaşık hesapla bir sergi için 5 Manat ödemelisiniz. 3 sergiye de girerseniz indirim oluyor. Bunları boşverip sadece önündeki çimlerde de takılabilirsiniz, şiddetle tavsiye edilir!
Bulvar
Bakü’nün kalbinin attığı yer. Sahil metro istasyonundan sonra yürüme mesafesinde. Her türlü kafe, restoran, alışveriş vs. bulunabilir. Ayrıca “fountain square” denen bölge de burada. İsmi Favaraler Meydanı olarak geçiyor.
Ateş Kuleleri
Çok hoş bir yapı, hava karardıktan sonra özel animasyonlar ile aydınlatılıyor. Hemen karşısında meclis binası ve yanında da AZtv binası var.
Azeri-Türk Şehitliği
Ateş kulelerinin hemen yanında bulunuyor, Türk-Azeri dostluğunun anlaşılması için çok iyi. Buranın devamında tüm Bakü’yü görebileceğiniz balkonlar var. Ayrıca ateş kulelerinin fotoğrafını çekebilmek için güzel noktalar sunuyor.
Yanar Dag
Yüzlerce yıldır yerden sızan gazdan dolayı sürekli yanan bir dağ. Aslında ufak bir alan ama çok değişik bir şey, mutlaka gidilmeli.
Ulaşım için: Köroğlu metro istasyonunda inin, turnikelerden geçtikten sonra sağa dönün, yol ikiye ayrılınca soldaki çıkıştan çıkın ve ileri doğru devam edin. 3. yoldan (perondan) 217 numaralı otobüse binin ve son durakta inin. Ücreti 30 kepik. 40 dakika civarında sürüyor. Buraya da giriş 2 Manat, öğrenci için 1 Manat. Rehber isterseniz 5 Manat ücreti var ama gerek var mı? Bence yok.
Bakü Hediyelik Eşya ve Bakü’den Alınabilecekler
Genel olarak hediyelik fiyatları normal. Ama mutlaka pazarlık etmelisiniz. Yoksa Türk demeden, acımadan fazla fazla söylüyorlar. Emin olun size ne fiyat söyleniyorsa onun yarısı gerçek fiyatı. Hediyelikleri de genel olarak İçeri Şeher’de bulabilirsiniz. Qoşa Qala Qapısı olarak adlandırılan surların içine giriş kapısından itibaren sağlı sollu onlarca hediyelik satan yer var. Hemen hemen hepsinin fiyatı aynı. Aynı bölgede el işi ürün satanlar da var. Bunların neredeyse hiçbirinde kredi kartı geçmiyor.
Birkaç fiyat örneği:
Shot bardağı: 2.5 Manat (sıkı pazarlık ile)
Magnet: 1-1.5 Manat arası
Kapak denilen şapkamsı şey: 2 Manat
Büyük boy biblo: 6 Manat
Bakü’den Diğer Şehirlere Ulaşım:
Bakü’den kara, demir, deniz ya da hava yolu ile birçok yere ulaşmanız mümkün. Mesela Tiflis’e otobüsle ve trenle, Aktau’ya (Kazakistan) feribotla ya da Nahçivan’a uçakla ulaşabilirsiniz. Tiflis’e otobüs fiyatları 15-20 Manat arasında değişiyor.
Otogar: Avto Vağzılı
Tren Garı: Demir Yolu Vağzılı
Feribot İskelesi: Deniz Yolu Vağzılı olarak geçiyor.
Kardeşim güzel yazi icin Tesekkurler. Harika bir paylasim.kasimda insallah bakudeyim
Ben teşekkür ederim. Güzel bir seyahat olması dileğiyle 🙂
Antalya-baku gidis donus fiyat kurban bayraminda 177 tl .tabi ucuzabilet.comdan indirim koduyla ve gidis ayri donus ayri alinarak.gidis 133den 83e donus 144den 94e dusuyor.bence super fiyat gidis donus 50dolar gibi bi fiyata geliyor haberiniz olsun.
Merhaba Serhat,
Gerçekten süpermiş. bakıp senin adınla duyuracağım. Teşekkür ederim
Bakü’den döndük. Şirvanşah Sarayı giriş 4 manat, kız kalesi yerli vatandaşa 2, turiste 8 manat. Para bozdurma olayı bir önceki yorumumdaki gibi ancak beynelhalkbank gibi bir iki yerel banka TL bozuyormuş, orada yaşayanlar öyle söyledi. Ziraat bankasının alış ve satışı arasında 10 kuruşa varan bir fark vardı, resmen kazıklandık 🙂 Muğam gibi yerel müzikler dinlemek ve yerel lezzetleri tatmak isteyenler için Şirvanşah Müze Restoranını tavsiye ediyorum. Kesinlikle gidilmeli. Foursquare’den adrese bakılabilir. Bir de şehitler hıyabanına çıkmak için füniküler çalışmıyordu, o karlı zamanda o merdivenleri çıktık. Ama dönüşte farkettik ki içerişeherden hıyabana otobüsler çalışıyor. 30 kepik 🙂
Yazı için teşekkürler. Ancak ziraat bankası 17 itibariyle kapanıyor. 17:15’te gittik, bozduramadık TL’lerimizi. Ayrıca şehirde ziraat bankası dışında TL bozan herhangi bir yer yokmuş. Bilginize 🙂
Merhaba Ferdi,
Geri bildirim için çok teşekkürler. Bunu da ekleyeceğim yazıya.
Bakü’de güzel vakit geçirmeniz dileğiyle
Aydınlatıcı yazınız için teşekkürler. Önümüzdeki hafta Baküye gideceğim, açıklamalarınız bir hayli faydalı oldu, tekrar teşekkürler…
Ben teşekkür ederim.
Dilerim güzel zaman geçirirsiniz Bakü’de 🙂
Nice bol seyahatler