Vize başvurusunda bulunuyorsanız formda yazar; “vizenin verilmesi, ülkeye girişi garantilemez”. İşte tam olarak bu konudan bahsedeceğiz. Hatta illa vize sahibi olmanız gerekmiyor. Vizesiz bir ülke, mesela Sırbistan’a girerken de Belgrad havalimanında da ülkeye alınmayabilirsiniz. İşte bu gibi durumlarda ne yapmanız gerektiğini, ne yapmamanız gerektiğini sizlere Bir Ülkeye Girişe İzin Verilmemesi, Deport Edilmek yazısıyla açıklamaya çalıştık.

Bir Ülkeye Girişe İzin Verilmemesi, Deport Edilmek

Bir Ülkeye Girişe İzin Verilmemesi, Deport Edilmek

Bir Ülkeye Girişe İzin Verilmemesi, Deport Edilmek

Bir ülkeye alınmamak belki de bir gün başınıza (umarım karşılaşmazsınız hiç böyle bir şeyle) gelebilecek olaylardan bir tanesidir. Bu oran çok çok düşük olsa da yine de bilgili olmakta fayda var. Unutmayın, eğer başınıza böyle bir şey gelirse havalimanında araştırmaya vaktiniz de internetiniz de olmayabilir. Kısaca deport edilmenin nedenlerini ve işlemlerin nasıl olduğunu açıklayacağız.

Öncelikle, deport edilmek demek ülkeye girişinize izin verilmeden kendi ülkenize geri gönderilmeniz demek. Ya da bizi çok ilgilendirmese de hali hazırda yabancı olarak bulunduğunuz  ülkeden sınır dışı edilmektir.

Biz daha çok ülkeye girişe izin verilmeme konusuna yöneleceğiz ve ağırlık vereceğiz.

Neden Deport Edilir? Deport Edilmek Ne Demek?

Deport edilmek, giriş yapmaya çalıştığınız ülkeye alınmamanız ya da hali hazırda bulunduğunuz yabancı ülkeden kendi ülkenize geri gönderilmeniz demektir. Deport edilme sebepleri farklıdır. Ama kısaca özetlemek gerekirse pasaport kontrolü yapan polis memurunun sizin seyahatinizin belirttiğiniz şekilde olmaması, yani o ülkeye kalıcı olarak yerleşme şüphesi deport sebeplerinden bir tanesidir. Diğer sebeplerden bir tanesi de seyahatiniz süresince yeteri kadar paranız olmadığı için ülkeye alınmamanızdır. Yani, pasaportu kontrol eden polis memuru paranızla seyahatinizi finanse edemeyeceğinizi düşünür ve size ülkenin kapılarını kapatır. Bir diğer neden de -özellikle Avrupa için- eğer vizesiz bir ülkeye gittiyseniz, buradan Schengen bölgesine kaçabileceğiniz şüphesidir. Ki bu olayla en çok Sırbistan girişlerinde karşılaşılmaktadır. Çünkü Sırbistan üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa (Schengen bölgesi) ülkelerine çok fazla geçiş olmuştur ve bu yüzden de Sırbistan’a çok sert uyarılar yapılmıştır. Mesela Pegasus Hava Yolları üzerinden Belgrad’a bilet almaya kalkarsanız karşınıza aşağıdaki gibi bir uyarı çıkar.

Bir Ülkeye Girişe İzin Verilmemesi Yani Deport Edilmek

Belgrad’a tek yön bilet düzenlenememesi

Ülkeye Neden Alınmazsınız?

Aslında bunun birçok nedeni olabilir. Mesela vizeniz olmasına ve turistik ya da iş amaçla gitmesine rağmen Türkiye’den Rusya’ya giden uçaktaki insanların geri gönderildiği ile ilgili bolca haber de görüyoruz, duyuyoruz. Oturma izni olanları bile almıyorlar ülkeye. Bu bir istisna, iki ülke arasındaki politik sorunlardan dolayı ama bu istisna dışında en çok gördüğümüz, duyduğumuz sebepler şunlar;

  • Seyahatin amacının turistik değil, ilgili ülkeye gidilerek oradan dönülmeyecek olunmasındaki şüphe,
  • Yetersiz para ile seyahat

Bu iki durum da çok basit önlenebilecek şeyler aslında. Bununla ilgili de çok geniş bir yazı yazdık,  Pasaport kontrolünde sorulan sorular  yazımızı da muhakkak okuyun.

Ülkeye Alınmadığınız Takdirde Haklarınız Neler?

Ülkeye alınmadığınızda aslında çok da bir hakkınız yok çünkü ilgili ülkedeki havalimanında görev yapan polisler bu konu hakkında sorumlular ve sizi ülkeye sokmama yetkisine sahipler. Böyle durumlarda maalesef bir yasal dayanak ve benzeri bir şey yok. Uluslararası bir anlaşma da yok bu konuda. Sadece sizin “ülkeye neden alınmıyorum?” diye sorup bunun cevabını alma hakkınız var. Elbette  Ama şansınızı denemek için yapabileceğiniz birkaç şey var;

Ülkeye Alınmazsanız Ne Yapabilirsiniz?

Eğer pasaport kontrolü yapılırken sizin ülkeye girişinize izin verilmediyse bir hak iddia edemeseniz de yapabilecekleriniz vardır. Bunları da madde madde sıralayalım. Ama şunu bilmekte fayda var ki, anlık olarak duruma göre neyin ülkeye alınmadığınıza sebep olduğunu bilmeniz ve anlık olarak orada strateji geliştirmeniz faydalı olacaktır.

  • Ülkeye alınmama nedeninizi sorun ve polis memurunu ikna etmeye çalışın.
  • Eğer ülkeye alınmama sebebiniz parasal bir durumsa yeterince paranız olduğunu kanıtlamaya çalışın
  • Otel/hostel rezervasyonlarınızla ilgili bir sıkıntı varsa bunu da orada çözmeye çalışın. Gerekirse hemen telefonunuzdan rezervasyon yapın
  • Konsolosluğu arayın. Çok bir faydası olacağını düşünmesem de en son çare olarak denenebilir.

Eğer hiçbir şekilde ikna edemediyseniz;

Maalesef yapacak hiçbir şey yok. Sizi bir gözetim odasında (genelde kilit altında) tutarlar ve ilk uçakla ülkenize geri gönderirler. Eğer aklınızda deport edildiğinizde bineceğiniz uçağa para ödeyip ödemeyeceğiniz sorusu varsa; bu dönüş için bir ücret ödemezsiniz.

Sakal ile Yurtdışı

Böyle bir soru geldiği için yurtdışına giderken (özellikle Avrupa’ya) sakal konusunu da ekledik. Kendimi bildim bileli uzun bir sakalım var ve daha hiçbir şey olmadı. Bunun yanında birçok tanıdığım ya da pasaport kontrolü sırasında sakallı gördüklerimde de bir sorun yok. Zaten Avrupa’da bile polislerin sakallı olduğunu (çember sakal gibi) göreceksiniz. Bu yüzden sakal konusunu vize alırken ya da yurtdışına giderken düşünmenize gerek yok.