Konu Başlıkları
- 1 Avrupa’daki Turist Tuzakları
- 1.1 Bileklik Hediye Edenler
- 1.2 Bul Karayı Al Parayı Oynatanlar
- 1.3 Otelde/Hostelde Yer Kalmadı / Orası Kapandı
- 1.4 Sokakta Para Bozdurma
- 1.5 Dolandırıcı Kadınlar
- 1.6 Para Üstü Verirken El Çabukluğu
- 1.7 Size Bilerek Çarpıp Bir Şey Kıranlar
- 1.8 İmza Toplayanlar
- 1.9 “Gönüllü” Rehberler
- 1.10 O Müze, Meydan, Yer Bugün Kapalı
Avrupa’daki turist tuzakları maalesef bazen duyduğumuz, çok zekice hazırlanmış ve amaçları tamamen sizin paranızı, eşyanızı almak ya da sizin yapacağınız harcama üzerinden komisyon kazanmak olan tuzaklardır. Bu yüzden de Avrupa’da dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli bir yere sahip.
Avrupa’daki Turist Tuzakları
Bunlar aslında sadece Avrupa’ya özel değil, neredeyse tüm dünyada başınıza gelebilecek şeyler ama özellikle Avrupa’da başınıza gelebilecek olanlara ağırlık vermek istedik. Konuya başlamadan önce şunu söyleyelim; aklınıza yatmayan bir şey karşısında muhakkak “hayır” demeyi bilin ya da uzaklaşın. Şundan da emin olun ki kimse size iyilik olsun diye bir dükkana ya da başka bir yere alışveriş yapmanız için sizi götürmez. Şimdi tek tek özellikle Avrupa’da dikkat edilmesi gereken turist tuzakları listesine bakalım.
Bileklik Hediye Edenler
Buna çok sık rastladığım söylenemez ama bu numarayı genelde kadınlara yapıyorlar zaten. Olay şu: bir kadın ya da kadın grubu (bazen erkekler de olabiliyor, özellikle İtalya’da) yanınıza gelir ve sizinle sohbet eder. Hangi ülkeden geldiğinizden, bulunduğunuz şehirde neler yaptığınıza kadar sorular sorarak sizinle muhabbet eder ve sonra bileğinize bir bileklik (kumaştan ya da suni deriden yapılmış) takar. Eğer itiraz ederseniz “hediye hediye” der ama biraz sonra resmen mutasyon geçirip, biraz önceki güleryüzlü insan gider ve sizden bilekliğin parasını ister. Çıkarıp vermeye kalktığınızda da “ama kullandın” gibi şeyler söyleyerek para vermenizi ister.
Size bileklik “hediye” etmek isteyenlerden uzak durun.
Bul Karayı Al Parayı Oynatanlar
Bu turist tuzağını neredeyse en çok karşılaştığım şeylerden bir tanesi. Bunu dünyanın her ucunda da görebilirsiniz. Çalışma mantığı şöyle: merkezi bir yerde bir örtünün üzerinde 3 adet küçük bardak ya da kutu (içi görünmüyor elbette) gibi bir şey olur ve adamın teki içine bir boncuk vs. koyup yavaş yavaş bu üçünün yerlerini değiştirir. Bu tezgahın başındaki birisi de para verir ve bardağı gösterir. Boncuğu bulduğu için de kazanır ve bardakları oynatan gözünüzün önünde parayı verir. Sonra adam tekrar oynar ve yine kazanır. Siz de gaza gelip “20 koysam 40 alıcam ya” dersiniz ve adama parayı verip çevirmesini istersiniz. Ama adam o kadar hızlı çevirir ki siz bulamazsınız. Çevresindeki aktörler de sürekli size baskı yapar “şuradakinde, buradakinde” gibi. Ve siz kaybettikçe tekrar oynamak istersiniz.
Bu insanlar da genelde 5-6 kişi çalışır ve sizi oyunu oynamaya ikna ederler ya da oynuyor gibi yaparak sizi özendirirler. Hatta bundan 4 yıl önce Berlin’de başımıza geldi, Furkan arkadaşım bunu görünce oynamak istedi ama ben izin vermedim. Yanındaki adamlar da beni oradan uzak tutmaya çalıştı ancak onları ittirip ancak engel olabildim.
Bunları gördüğünüzde uzak durun.
Otelde/Hostelde Yer Kalmadı / Orası Kapandı
Özellikle bunu iki farklı başlık altında yazmak istedim çünkü bu da çok sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi. Sadece benim başıma en az 6-7 kere gelmiştir. İkiye ayırma sebebi de taksicilerin ya da orada bulunan kişilerin yapması.
1- Taksicinin Yapması
Hitap ettiğimiz kitle olarak taksinin çok kullanılacağını sanmasam da bazı durumlarda (çok ucuz ülke olması, kalabalık olunması, çok yorgun olunması gibi) ulaşım olarak taksi de mantıklı olabiliyor. Taksiye bindiğinizde sadece adresi söylerseniz taksici size “nereye gideceksin isim ver” der, siz “bla bla hostel” dediğinizde de “aaa, ama orası daha iki gün önce kapandı” ya da “aaa, daha bir saat önce müşteri götürdüm onlarda yer kalmamış” diyebilir. Ve size farklı bir hostel önerir ve oraya götürmek ister. Götüreceği yerden de komisyon alacaktır. (elbette her taksici yapacak diye bir şey yok, onları tenzih ederiz).
Kesinlikle itibar etmeyin ve sizin verdiğiniz adrese götürmesine ısrar edin.
2- Yoldaki İnsanların Yapması
Yukarıda anlattılan taksicinin yaptığı gibi özellikle şehirlerin hostel ve otellerin bol bulunduğu bölgelerde “yardımsever” insanlar bulunur. Siz elinizde telefon, harita açık ve gideceğini yeri ararken ya da sırtınızda çanta ile oradan geçerken size yanaşıp aradığınız yeri sorar ve “orası kapandı ama ya” der ya da yine aynı şekilde “orada boş yer yokmuş yine bir bak istersen” derler ve bazen de hemen yan sokakta olsa bile size 2-3 km öteye göndermeye çalışarak (hatta bunda ısrar ederek) oraya gitmenizden caydırmak isterler. Bunun yanında “orası çok kötü, çok pis” gibi şeyler de söyleyebilir. Tek amaçları da sizi komisyon alabilecekleri, çok daha pahalı bir yere götürmek.
Böyle insanların yardımlarını geri çevirin, muhattap dâhi olmayın. Cidden sülük gibi yapışabiliyorlar.
Sokakta Para Bozdurma
Eğer Euro kullanmayan bir ülkede iseniz elbette o ülkenin para biriminden edinmelisiniz. Bunda da işleyiş şöyle; herhangi bir yerde yürürken yanınıza birisi geliyor ve paranızı iyi oranla bozabileceğini söyler. Eğer tamam derseniz size ya sahte para ya da eski para verir. Ya da diğer bir senaryo; siz 50 verdiyseniz bir şekilde el çabukluğuyla “yooo, sen 20 verdin bana yalan söyleme” diyebilirler.
Bu konu hakkında çok detaylı bir rehberimiz de var, onu yeni sekmede açıp okumanızı tavsiye ediyoruz. Avrupa’da Döviz ve Para Bozdurma .
Dolandırıcı Kadınlar
İster istemez farklı kültürün ve ülkenin kadınları biz erkeklere çekici gelebiliyor ve bunun yüzünden bazı tuzaklar da kurulabiliyor. Öncelikle söylemeliyim ki: bu kadınlar genellikle tek ya da iki kişi olan erkekleri gözlerine kestirirler. Dış giyimleri sizin tam düşünememenizi sağlayacak derece açıktır ve güzellerdir. Olay iki şekilde gelişiyor:
1- Yolda
Yürüyorsunuz ya da bir yerde bekliyorsunuz. Bir kadın geliyor ve size herhangi bir şey soruyor/söylüyor. Bu “üzerindeki montu nereden aldın” da olabilir “bilmem ne bar nerede biliyor musun?” da olabiliyor (bu ikisi de bana sorulan sorular). Sonra sizinle muhabbet etmeye başlar ve “hadi gel birer viski, şarap içerken konuşalım” derler. Eğer tuzağa düşerseniz geçmiş olsun. En iyi ihtimalle gideceğiniz mekandan yüzlerce Euro para ödeyerek çıkabilirsiniz.
Size bu şekilde yaklaşan insanlar ile bir yere gitmeyin. Eğer “ya ama öyleyse harbiden” diyorsanız “benim param, kredi kartım çalındı gelemem” diyebilirsiniz. Dönerse sizindir, dönmezse zaten hiç sizin olmamıştır 🙂
2- Bar/Club’da
Biraz genelleme yapacak olursak özellikle biraz baskı ile yetişmiş toplumlarda bir bara ya da cluba gidildiğinde eğlenmek ikinci plandadır. Bunu da bazı insanlar sezer ve kendi çıkarlarına kullanırlar. Çok detaya girmeden kısaca; yanınıza gelir ve size yaklaşarak içki ısmarlamanızı ister. Orada ısmarlarken sıkıntı olmayabilir. Daha sonra sizi başka bir yere davet eder. Burası da sizin bir bardak içkiye onlarca Euro ödeyeceğiniz bir yerdir. Bunun restoran versiyonu da var; bu da Slovenya’da başımıza geldi orada tanıştığımız bir Türk arkadaş ile, yemek yediğimiz koca restoranda geldi yanımıza oturdu 3 tane kadın ve yemekten sonra eğlenmeye götürmemizi istedi. Ama tahmin edebileceğiniz gibi bu da bir “kandırmaca” idi.
Bar ya da cluba giderken her zaman az para ile gidin, karşınızdakine hiç güvenmeyin, ayık kalın. Onun götürmek istediği yerlere gitmeyin.
Para Üstü Verirken El Çabukluğu
Bu da aslında tüm dünyada geçerli olan bir dolandırıcılık. Siz belli bir miktar para verirsiniz, örneği 100 Euro gibi ama karşınızdaki el çabukluğu ile bunu 10 Euro ile değiştirir ve yüzünüze bakarak paranın devamını vermenizi bekler. Ve maalesef bu anda da ya kendinizden kuşkulanıp yeniden para verirsiniz ya da parayı verdiğinize diretirsiniz.
Böyle bir durumda parayı verdiğinizden eminseniz karşınızdaki ile sert konuşun ve polis çağırmasını isteyin. Ama en önemlisi de her zaman küçük banknotlar taşıyın ve gerekirse parayı tek tek sayarak verin.
Size Bilerek Çarpıp Bir Şey Kıranlar
Tek cümle ile nasıl anlatılır bilemedim ama işin özü şöyle: yürürken ya da karşıdan karşıya geçerken birisi size çarpar ve yere kırılacak bir şeyi fırlatır. Bu genelde ekranı kırık bir pahalı telefondur. Sonrasında da sizden “parasını ödeyeceksin, kırdın” der. Ve emin olun çok fazla inatçı olabiliyorlar. Bu numarayı genelde Uzak Doğu’lulara yapıyorlar; eğer tanıştıysanız çok çekingen ve biraz da “korkak”tırlar. Bu dolandırıcılığı en az 3-4 kere kaldığım hostelde anlatılanlardan duydum. Bunlar da Kore ve Tayvan vatandaşlarıydı.
Böyle bir şey başınıza gelirse oradan uzaklaşın, ısrarcı oluyorsa telefonunuzu çıkarıp polisi arıyormuş gibi yapın. Ve kesinlikle bir kuruş dâhi ödemeyin!
İmza Toplayanlar
Birisi yanınıza geliyor ve “kimsesiz çocuklar” gibi bir konuda imza topladıklarını söylüyorlar. Siz eğer imza atarken sizin cüzdanınızı çalmayı becerebildilerse gidiyorlar yoksa da kağıtta yazan “şu kadar para ödeyeceğim” kısmına imza attığınız için (o ülkenin dilinde) öde yoksa polis çağırırırız diyorlar ve ne yazık ki bir sürü insanı da böyle kandırabiliyorlar.
Size bir şey imzalatmaya çalışanlardan, anketçilerden uzak durun.
“Gönüllü” Rehberler
Bir şehirdesiniz ve etrafı geziyorsunuz. Birisi yanınıza geliyor ve size “ücretsiz” olarak rehberlik yapıp etrafı anlatabileceğini söylüyor (bazıları da İngilizcemi geliştirmek için diyor) sonrasında size şöyle bir yarım saatlik tur yaptırıyor ve sonunda sizden para istiyor. Siz “e bedavaydı” dediğinizde de “ilk 5 dakika bedavaydı, ben sana sordum devam et dedin” diyorlar ve sizden para ödemenizi istiyorlar.
Bedava Yürüyüş Turları varken ne gerek var böyle şeylere?O Müze, Meydan, Yer Bugün Kapalı
Bu da sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi. Siz bir yere gitmek istiyorsunuz ama yolun kenarında duran ya da sizinle beraber yürüyen kişi size “orası kapalı bugün” diyerek sizin yolunuzu değiştirmeye çalışır. Bununla beraber de sizi kendi komisyon acalağı bir mağazaya götürmek ister. Bu Avrupa’da başıma sadece bir kez gelse de (Venedik’te) İsrail ve Fas’ta belki onlarca kez (o sokak kapalı, şehir merkezi bu taraf vs. gibi) başıma geldiği için paylaşmak istedim.
Gittiğiniz yoldan şaşmayın, orası açıktır:)
Toparlayacak olursak; Avrupa’daki Turist Tuzakları sizin canınızı sıkabilecek, parasız bırakabilecek ve hatta bir daha seyahat etme isteğinizin kaçmasına yol açabilecek bir şeydir. Ve ne yazık ki bunun önüne bir türlü geçilemiyor, çünkü insanları kandırarak kolay para kazanmak birçok kişiye cazip geliyor. En başta da belirttiğimiz gibi turist tuzağına düşmemek için uyanık olun ve aklınıza yatmayan hiçbir şeye tamam demeyin. Eğer yine böyle bir şeyin içine düştüyseniz polisi aramaktan ya da karşınızdakini polisle tehdit etmekten çekinmeyin.
Bu listede yazmayı unuttuğumuz bir şey var ise ya da başınıza gelen bir olay varsa bizimle paylaşabilirsiniz.
Paris’te yolda sırt çantamla yürürken biri hafiften çarptı, bir şeyler söyledi, özür dilememi istedi galiba, tam da anlamadım. Uzatmadan yoluma devam ettim. Sanırım çantamı görünce konuşturup bir şeyler çalmak istedi.