Bildiğiniz gibi öğrencilere ücretsiz pasaport şu anki hükümetin seçim vaadlerinden birisiydi ve bir süre önce yürürlüğe girerek öğrenimini sürdüren öğrencilerin sadece defter parası ödeyerek, pasaport harcı ödemeden bordo pasaport almasına olanak sağlandı. Bu pasaportu almak için sadece öğrenci olmak yetmiyor. Öğrenci pasaportu almak için şartları inceledikten sonra adım adım nasıl alınacağını da Adım Adım Harçsız Öğrenci Pasaportu pasaportu yazısında aktaracağız.

Adım Adım Harçsız Öğrenci Pasaportu

Adım Adım Harçsız Öğrenci Pasaportu

Adım Adım Harçsız Öğrenci Pasaportu

Öncelikle, öğrenci pasaportu alabilmek için 25 yaşınızın altında olmanız gerekiyor. Burayı biraz daha açmalıyız.

Bildiğiniz üzere pasaport en az 6 aylık veriliyor. Bu yüzden eğer doğum gününüz 1991 yılının aralık ayı ise öğrenci için harçsız pasaportu en son 2016 yılı mayıs ayında alabilirsiniz. Yani 25 yaşınızı doldurmanıza minimum 6 ay olması gerekiyor.

Ama 25 yaşına gelmeden öğrenci pasaportu alıp “10 yıllık olsa 35 yaşına kadar yolu var” diye düşünmeyin. Çünkü kaç yaşında alırsanız alır 25 yaşında pasaportun süresi bitiyor.

Şu anda 21 yaşındaysanız ve harçsız öğrenci pasaportu almak istiyorsanız size verilen pasaportun geçerlilik süresi 25 yaşınızı doldurmadan bir gün öncesine kadar geçerli olacaktır.

Pasaport 18 yaşından küçüklere maksimum 5 yıl, 18 yaşından büyüklere ise 25 yaşına kadar veriliyor.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Gerekli Belgeler

Diğer tüm pasaportlarla aynı belgeleri götürmeniz gerekiyor. Sadece bir şartla, o da öğrenci belgesi. Bu öğrenci belgesini E-devlet üzerinden ya da üniversitenizin öğrenci işlerinden alabilirsiniz. Bu belge de kabul oluyor. Ama 18 yaşından küçükseniz muhakkak okuldan ıslak imzalı ve kaşeli öğrenci belgesi gerekiyor.

  • Öğrenci Belgesi (Üniversite öğrencileri için E-devlet’ten alınan da oluyor)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Defter harcını yatırdığınızı belgeleyen dekont (ıslak imzalı ve “tahsil edilmiştir” kaşesi vurulması zorunlu)
  • Nüfus cüzdanının aslı (Ehliyet vs. başka hiçbir belge kabul görmüyor!)
  • Varsa eski pasaportunuz (polis memuru bir güzel delip yırtıyor, iptal edilmiştir kaşesi basıyor. Sonrasında da size iade ediyor.)

Açıköğretim Öğrencileri Harçsız Pasaport Alabilir mi?

Evet, açıköğretim (AÖF) öğrencileri de harçsız pasaport alabilir. Normal örgün eğitim ile aynı kurallara tabilerdir. 25 yaşını geçmedikten sonra açık öğretimden de harçsız pasaport alınabilir. Uygulanacak adımlar da yukarıda anlattığımız gibi aynıdır.

Yüksek Lisans Öğrencileri Harçsız Pasaport Alabilir mi?

Evet, 25 yaşını doldurana kadar yüksek lisans öğrencileri de harçsız olarak tabir edilen öğrenci pasaportunu alabilir.

Adım Adım Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilmek İçin Uygulanması Gereken Adımlar

Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız pasaport almak için randevu bulmak da biraz zor olabiliyor. Bu yüzden ilk önce randevunuzu alın. Aşağıdaki linkte çok detaylı bir şekilde pasaport için randevu nasıl alınır? ve pasaport nasıl alınır? sorularının yanıtları bulunmaktadır. Lütfen göz atın.

 Bordo pasaport nasıl alınır?  Yazımıza da göz atın!


Sonra, belgelerinizi hazırlayın. Bunlar öğrenci belgesi, biyometrik fotoğraf (isminin afilli olduğuna bakmayın, her fotoğrafçı çekiyor), defter bedeli dekontu (87,5 TL), nüfus cüzdanı ve varsa eski pasaportunuz.

Pasaport Harcı Nasıl Yatırılır?

Pasaport harcını hemen hemen her kurum almaktadır. İster vergi dairesi isterseniz de banka üzerinden yatırabilirsiniz. Vergi dairelerinde sıra beklemeniz hiç gerekmez, bu bankalardan kolaylıkla yatırabilirsiniz. Pasaport bedelini de önceden yatırabilirsiniz. İlla aynı gün ya da bir gün öncesinden yatıracaksınız diye bir şart yok.

Güncel anlaşmalı bankalar listesi (16 Haziran 2016) şöyle:

  ICBC Turkey Bank A.Ş.
 Akbank
 Aktif Bank
 Albaraka Türk Katılım Bankası
 Alternatif Bank
 Anadolu Bank
 Arap Türk Bankası
 Burgan Bank
 Citi Bank
 Deniz Bank
 FibaBanka
 Finans Bank
 Garanti Bankası
 HSBC Bank
 ING Bank
 Kuveyt Türk Katılım Bankası
 Odeabank
 Şekerbank
 T.C. Ziraat Bankası
 Turkish Bank
 Turkland Bank
 Türk Ekonomi Bankası (TEB)
 Türkiye Finans Katılım Bankası
 Türkiye Halk Bankası
 Türkiye İş Bankası
 Türkiye Vakıflar Bankası
 Yapı ve Kredi Bankası
 Ziraat Katılım Bankası

Randevu günü ve saati gelince pasaport randevusu aldığınız emniyet müdürlüğüne gidiyorsunuz. Pasaport Amirliği Bürosu’na gidiyorsunuz ve sıranız gelince polis memuruna evraklarınızı veriyorsunuz.

Eğer daha önce parmak izi vermediyseniz sizden parmak izi de alacaklar. Eğer parmak izinizi daha önce ehliyet vb. sebeple verdiyseniz bunun için de hemen baş parmaklarınızdan parmak izi doğrulaması yapıp bir belge verecekler, bunu da işleminizi yürüten polis memuruna vereceksiniz.

Bitti!

Bundan sonra pasaportunuz basılacak ve PTT Kargo ile adresinize ücretsiz olarak ulaştırılacak.